Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Червен кантарион (Centaurium erythraea)

Червен кантарион (Centaurium erythraea)

Семейство Тинтявови (Gentianaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 юни 2010 г.

Тревисто двегодишно растение с изправено, разклонено в горната си част стъбло.Цветовете са розовочервени, дребни, събрани в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфти от юни до септември.
Расте по сухи и тревисти места, ливади и горски поляни в цялата страна.
За лечебна цел се използват цъфтящите стръкове(Herba Centraurii), отрязани на 1520 см.от върха.
Растението съдържа горчивите вещества генциопикрозид - секоиридоиден гликозид, еритоцентаурин и до 1% алкалоиди, главният от които е генцианин, производно на пиридина. Доказано е наличието на флавоноидни вещества, аскорбинова и олеанолова киселина.
Билката има апетитовъзбуждащо действие, тонизира стомаха и стимулира отделянето на стомашен сок, жлъчка и панкреатичен сок.
В миналото е изплзвана за лечение на малария, тъй като има температуропонижаващо действие.Експериментално е доказано, че съдържащият се в растението генциопикрозид има противоглистно действие.
Прилага се при безапетитие, възпаление на стомаха с намалено отделяне на стомашен сок, запек с газове, болезнени диспепсии, възпаление на черния дроб, анемия,чревни паразитози, трескави състояния, диабет.Външно се прилага при бавнозаздравяващи рани.
В научната медицина се използва спиртен извлек от надземната част на растението (тинктура) в различни комбинации с други горчиви съставки. От надземната част на растението се приготвя запарка (1 чаена лъжичка от билката на 200 м.гореща вода), която се изпива на три пъти половин час преди ядене. Може да се направи и извлек с вино, като 60 гр.билка се накисва в 1 л.вино за 8 дни, след което се прецежда и се държи на хладно.
Пие се по една винена чаша преди ядене - при анемия и след тежко боледуване.
Запарката от дрога се прилага и външно за компреси при бавнозаздравяващи рани и при косопад.Понякога външно се прилага и счукана билка, смесена със зехтин.

Статията е прегледана 4600 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook