Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Жълта тинтява (Gentiana Iutea L.)

Жълта тинтява (Gentiana Iutea L.)

Семейство Тинтявови (Gentianaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 29 юни 2010 г.

Многогодишно тревисто растение с месесто дебело коренище.Корените достигат на дължина до 1 метър. На третата година растението достига 1.50 м.височина, синкавозелено е на цвят и е без власинки. Цветовете са златистожълти, събрани в многоцветни прешлени. Плодът е многосеменна продълговата кутийка. Цъфти юли-август.
Расте по влажни каменливи склонове и скални полянки към горната граница на гората, най-често между 1600 и 2200 м. надморска височина. Обявена е за защитен вид. Събирането на корени от естествените находища е забранено.
Използва се коренът (Radix Gentianae), който се изважда през есента и веднага се изсушава, за да не ферментира, тъй като съдържа значително количество захари - около 20%.
Съдържа около 3% горчиви гликозиди. Основният гликозид е генциопикрин, който притежава значително по-нисък индекс на горчивина. Около 5 пъти по-горчив е амарогенцинът. В корените се съдържат още пектин,дъбилни и слузни вещества, тлъсто масло, а също и алкалоидът генцианин.
Жълтата тинтява е най-горчивото растение от употребяваните в научната медицина апетитовъзбуждащи билки. Спиртните разтвори са по-силно горчиви, тъй като не всички съставки се извличат с вода. Билката тонизира цялата храносмилателна система - засилва отделянето на слюнка, стомашен сок, жлъчка и други храносмилателни сокове и подобрява храносмилането. Има слабо температуропонижаващо и глистогонно действие. Експериментално е установено, че активира производството на бели кръвни клетки, което се отразява благоприятно на имунната защита на организма.
Прилага се при безапетитие, лошо храносмилане, колики, запек, отпадналост след тежко боледуване, анемия, жълтеница, пясък в бъбреците, глистни заболявания. Прилага се под формата на отвара, приготвена от 1/2 - 1 чаена лъжичка ситно нарязани корени в 1/2 л. вода. Приема се по една кафена чашка преди ядене. Използват се и настойки във вино или ракия. В България са разпространени още 13 вида тинтява, някои от които - петниста тинтява, синя тинтява, горска тинтява, могат да се използват вместо жълтата самостоятелно, както и в комбинация с други горчиви растения.

Статията е прегледана 5780 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook