В разгара на лятото

В разгара на лятото

Публикувано от на

Последна промяна на 18 юли 2010 г.

В разгара на сезона цъфтят почти всички едногодишни и многогодишни цветя, които със своите невероятни багри и аромати правят юли един много топъл и цветен месец.

Юли е месецът, който ни дава възможност и да се научим да правим красиви букети.
От цъфтящите в моменталилиуми можете да направите невероятно красиви и ароматни букети. Не забравяйте основното правило: оставяйте най-малко 1/3 от дължината на стеблото с листа за да не лишите растението от хранителни вещества. Лилиумите са много трайни във вода, а и на пазара се предлагат продукти, които значително удължават свежестта на букета във вазата. Не забравяйте и да премахвате прецъфтелите цветове.

През юли имате възможност и да събирате семена от много цветя –петуния,тагетис,мушкато,сакъзчета,маргаритки и др. Ако успеете да ги съхраните до следващата пролет, ще се радвате нацветя от семена собствено производство.

Градушки

Толкова характерните за този сезонградушки. Преди време сезонът на градушките беше юни, но някак си се измести през юли. А всички знаем какво разочарование предизвиква у всеки у нас гледката на унищожения ни труд. Въпреки това не бива да се отчайваме – в края на краищата сме безсилни пред Майката природа.

Цветната градина

Цветните лехи в градината се нуждаят от специални грижи. Всички засадени растения трябва редовно да се плевят, за да се предотврати развитието на плевелите. Корените на много растения са плитки, така че бъдете внимателни за да не ги увредите. Много внимателно разрохквайте почвата околоастрите,флокса иирисите!

Дори и без цветове, повечето прецъфтели през пролетта и ранното лятолуковични цветя именно през топлите и слънчеви летни месеци събират сили за следващата година. Много важно е да оставите листата им да пожълтеят – това означава, че луковиците са събрали нужните хранителни вещества за следващия сезон.Луковичните цветя, на които са им пожълтели листата следва да се извадят внимателно. Луковиците се изсушават под навес или в добре вентилирани помещения и се съхраняват при температура 20°C.

Цветята на балкона

Зацветята на балконаполиването иторенето са от особена важност. Постигането на водния баланс в ограниченото място на сандъчетата и саксиите се постига много по-трудно, отколкото в градината.

Най-важно е времето на поливане и количеството на водата. Поливането следва да се прави сутрин и в количества, които растенията ще изпият в рамките на деня. По този начин с напредването на деня и повишаването на температурите, вие осигурявате жизненоважната влага за цветята в активната част на денонощието, като същевременно намалявате вероятността отпреполиване и развитие нагъбични заболявания. Много важно е още при композирането на съдовете да сте осигурили добър дренаж за оттичане на излишната вода. Ако сте засадили цветята в рохкава и пропускливапочва и сте направили добърдренаж, можете спокойно да полеете докато изтече вода в подложките. В никакъв случай не допускайте цветята да „киснат” във водата в подложката. Просто изтичането на вода отдолу е сигнала, че сте полели достатъчно.

Относноторенето – най-сериозната грешка, която можете да направите е да наторите цветята когато почвата е напълно изсъхнала. Това е все едно на жаден човек да дадете солена вода. Ако почвата е напълно засъхнала, разделете поливките на две. Първо сипете вода колкото да навлажните почвата и около половин - един час по-късно долейте торна вода. При всички случаи шоковото торене не е за предпочитане. Много по-добър вариант еторенето да се извършва с всяко поливане в намалени дози спрямо това, което пише на етикета.
Юли месец прилагайтеторове с намалено азотно съдържание. Това е сезонът, в който се радваме на цветовете, а не на листата на нашите растения. За стимулиране на цъфтежа ползвайте торове с намалено съдържание на азот и същевременно богати на калии и микроелементи – напримерсин (за мушката и сакъзчета) илибял (за останалите цъфтящи растения) кристалон. Кристалона е само един от предлаганите на пазара торове и в никакъв случай не най-добрия. Но е много подходящ за начинаещи цветари поради простата цветова идентификация според нуждите на различните фази от развитие на растенията.

Стайните цветя

Пристайните цветя съществува опасност от преполиване. Често в горещите летни дни не успяваме реално да преценим нуждите на растенията от вода и ги удавяме. При стайните цветя пропускливостта на почвата и дренажа са от особено голяма важност. При всички случаи растенията понасят по-добре засушаване, отколкото преполиване. От засушаване растението се възстановява много бързо след поливане, докато при преполиване се развиват гъбични заболявания, корените загниват и резултата е загуба на растението.
Когато е особено горещо е добре растенията да се пулверизират редовно и отново сутрин. В никакъв случай не пулверизирайте растения, изложени на преките слънчеви лъчи. Това ще доведе до сигурно изгаряне на листата и влошаване на декоративния вид на растението. Друга добра идея за поддържане на въздушна влажност е саксиите да се поставят над съд с вода, но не натопени в него. По този начин изпаряващата се вода през топлия ден овлажнява растението.

Болести и неприятели

За съжаление наред с обилно цъфтящите растения през този сезон има и многонеприятели по цветята – листни въшки, белокрилки, акари, памуклийки и какви ли не още гадини. Освен влошения декоративен вид на растенията,неприятелите често убиват цветята ни и понякога дори не разбираме причината. Много важно е да знаем какво да правим, когато установим наличието на инсектите, населили се на балкона и в градината. Но още по-важно е да направим така, че да предотвратим появата им. Затова превантивните средства са много по-ефективни отколкото последващите. Аз например на всеки 2 седмици третирам всичките си цветя (стайни и балконски) с намалени дозиинсектицид и фунгицид. Така предпазвам цветята си освен отгадините и отболести. Растенията са с много добър външен вид, здрави и обилно нацъфтяли.

И така да обобщим. Умерено поливане сутрин, торене в намалени дози с всяка поливка и превантивно пръскане за неприятели и болести. Спазвайте тези прости правила и ще се радвате на красиви и ароматни цветя не само през юли, и през август, а защо не и през септември.

Статията е прегледана 10203 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook