Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Ахименес (Achimenes grandiflora)

Ахименес (Achimenes grandiflora)

Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 25 юли 2010 г.

Това красиво цвете произхожда от Северна Америка (Мексико). На височина достига 40-60 см., а настрани се разпростира на 40-45см. Ахименеса е много подходящо за стайно отглеждане. Цъфти лятото с фуниевидни бели или виолетови цветове, но има и жълто цъфтящи.

Място: Растението предпочита добре осветено място, но не и пряка слънчева светлина. При пряко слънчево греене рискувате прегаряне на листата. Мястото трябва да е леко прохладно с температура около 15-16 градуса. По-високите температури влошават декоративния вид на цветето.

Грижи: Поливането на това прекрасно цвете през лятото трябва да е редовно, докато цъфти. Когато опадат и последните цветове листата на растението постепенно умират и цветето преминава в състояние на покой. Тогава поливането силно се редуцира. През пролетта, когато Ахименеса отново се събуди, поливането се увеличава, но съобразено с температурните условия. Поддържайте въздушната влажност умерена. За да осигурите умерена влажност през горещите летни дни е добре да повдигнете саксията с камъчета и да сипете вода в подложката. Така изпаряващата се вода ще осигури оптималната за растението въздушна влажност. В никакъв случай не пулверизирайте растението.
Почвеният субстрат е от Градинска почва, листовка, добре угнил оборски тор и пясък.
Торенето се извършва от пролетта до края на лятото, когато е активния сезон на Ахименеса. Тори се с торове за цъфтящи растения с повишено количество калии, както и микроелементи.

Размножаване: Можете да размножите Ахименеса чрез грудки, които се разсаждат през февруари. Когато растението заспи в началото на есента го пренесете в тъмно и прохладно помещение.

Съвет на градинаря: При поливане внимавайте да не мокрите листата. Също така забравете за пулверизатора – Ахименеса не обича да му се мокрят листата. Подходящо цвете за висящи кашпи.

Статията е прегледана 12207 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 dgingibi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 март 2012 в 15:19

Отглеждам го от 6 години, но само с лилави цветове. Голямо желание имам да си купя с бели, червени и каквито и други такива.

#2 astra1951 (Регистриран потребител)

Публикуван на 27 август 2012 в 20:20

МОЛЯ АКО МОЖЕ ПОДАРЕТЕ МИ ИЛИ МИ ПРОДАЙТЕ 1-2 ГРУДЧИЦИ РОЗОВ ИЛИ СИН АХИМЕНЕС. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО. АЗ СЪМ ОТ СОФИЯ.

#3 Цветана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 октомври 2012 в 14:37

Aз имам Ахименес в червено с бели точици,имах и в синьо,но вече не.Много му се радвам.Той ми е красавец!

#4 rumeto (Регистриран потребител)

Публикуван на 30 декември 2012 в 22:06

И аз много го харесвам.Ако може някои да ми испрати ште се реванширам.Незная къде го продават, затова моля,които го има да ми испрати резник.rumeto1962@abv.bg

#5 Mihaylova (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2013 в 09:01

Здравейте и от мен! Обожавам ахименесите, имам в лила, червения го изгубих... Търся помощ да се снабдя с други цветове, различни от лилавия...Толкова ще ви бъда благодарна!

#6 lybka (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 април 2013 в 14:43

аз имам червен преди повече от четри години ми е но са само две три стръкчета .Като искара ако са повече ще раздам :-)

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook