Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Ацидантера (Звездна гладиола) (Acidantra murielae)

Ацидантера (Звездна гладиола) (Acidantra murielae)

Семейство Ирисови (Перуникови) (Iridaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 октомври 2011 г.

Родината на Ацидантерата (известна още и като звездна или абисинска гладиола) е Етиопия. На височина достига до 80 см. Това прави Ацидантерата подходяща както за отглеждане в градината, така и в стайни условия. Цъфти за кратнко през лятото (Юли и Август), но за сметка на това с великолепни бели или кремави ароматни цветове. Листата, както и на останалите представители на Семейство Ирисови (Перуникови) са мечовидни.

Място: Идеалното място за Ацидантерата е светло място на пряко слънчево греене. Предпочита проветриво място със свеж въздух. Оптималната температура е около 20 градуса.

Грижи: Осигурете богата на хранителни вещества почвена смес, но задължително пропусклива и отцедлива. Оптималният субстрат е равни части чимовка, листовка и пясък. Задължително се погрижете за добър дренаж, ако отглеждате цветето в саксия в стайни условия. Поливането на Ацидантерата, както и на останалите луковични растения е умерено. След изсъхване на листата поливането се прекратява и почвата се оставя напълно суха.
Торенето е в началото на лятото, като се ползват торове за луковични цветя (на пазара има голямо разнообразие от специализирани торове за луковични).

Размножаване: Размножаването на Ацидантерата е лесно с чрез луковици, които се засаждат през пролетта. Луковиците се съхраняват при температура около 10 градуса през зимните месеци. През пролетта презимувалите луковици се засаждат в нова почва и се полива умерено.

Съвет на градинаря: Засаждайте на групи в градината. През зимата преди температурите да станат отрицателни, можете да внесете в зимната градина.

Статията е прегледана 12517 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook