Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Ехмея (Aechmea fasciata)

Ехмея (Aechmea fasciata)

Семейство Бромелиеви (Ананасови) (Bromeliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 28 юли 2010 г.

Родината на този представител на сем. Бромелии е Южна Америка (Бразилия и Перу). Познати са над 170 вида Ехмеи. В природата това растение е епифитно – расте по дърветата, но не е паразит. На височина достига до 40-70 см., а настрани се разпростира до 60 см. Цъфти след втората или третата година от юли до септември с голямо разнообразие от цветове – жълто, червено, оранжево, синьо и вариации на синьото и розовото. Цъфтежа продължава няколко месеца, след което майчиното растение умира.

Място: Идеалното място за Ехмеята е светло, но полусенчесто място без пряка слънчева светлина – източно или югоизточно изложение. Оптималната температура е около 15 градуса през зимата и 15-25 градуса през лятото. През лятото можете да изнесете на балкона или в градината, но далеч от преките слънчеви лъчи.

Грижи: Субстрата за Ехмеята трябва да бъде преобладаващо торф и пясък. Да се избягват варовитите почви. На пазара се предлагат специални почви за бромелиеви.
Поливането на Ехмеята трябва да бъде умерено, като между поливките почвата трябва да се остави да засъхне напълно. През лятото и по време на цъфтежа поливането следва да е по-обилно, докато през зимата – пестеливо. Както повечето представители на сем. Бромелии, така и Ехмеята се полива в розетката (между листата), където е добре да има постоянно вода. През горещите летни редовно пулверизирайте. Тори се веднъж месечно през лятото с тор, разреден наполовина. С тази торна вода се полива почвата.

Размножаване: Размножаването е чрез издънки, които израстват около майчиното растение. Важно е да оставите издънките да укрепнат около майчиното растение, което след цъфтежа умира. След като отделите издънките, засадете в почва, като поддържайте сравнително висока въздушна влажност. Полейте младото растение, пулверизирайте, покрийте почвата и поддържайте сравнително висока температура – 20-25 градуса.

Съвет на градинаря: Поливайте с мека вода. Софийската е подходяща за поливане, но в районите с много варовита вода е добре да се ползва дъждовна.
Използвайте парче ябълка, за да стимулирате Ехмеята да цъфне.

Статията е прегледана 8191 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook