Венерин косъм (Адиантум) (Adiantum capillus-veneris)

Венерин косъм (Адиантум) (Adiantum capillus-veneris)

Семейство Папратови (Pteridaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 май 2011 г.

Това листно декоративно растение произхожда от умерените и субтропични райони. На височина достига 20-25 см., а настрани се разпростира на 15-20 см. Цялата надземна част на Адиантума е покрита с невидим восъчен налеп, който прави растението ненамокряемо. От там всъщност идва и името му – Адиантум.

Място: Венериният косъм предпочита светло, но не и огряно от преки слънчеви лъчи място. Оптималната температура през лятото е около 20 градуса, а през зимата не бива да пада под 10-12 градуса. Растението не обича резките промени в температурата, светлината и влажността. През лятото можете да го изнесете в градината на сенчесто място или на северен балкон.

Грижи: Поливането на Адиантума през лятото е обилно, но в никакъв случай не бива да се допуска преполиване и подгизване на почвата. Осигурете пропусклива почва и добър дренаж за оттичане на излишната вода. Растението обича въздушната влажност, особено през горещите летни дни. Затова не бъдете пестеливи с пулверизатора. Също така можете да поставите саксията в съд с вода, като я повдигнете с камъчета. Така бавно изпаряващата се вода ще достави на Адиантума така нужната му влага. През зимата поливайте пестеливо, но не допускайте напълно засъхване на почвата.
Торенето е през летните месеци, като се ползва тор за листно декоративни растения, богат на азот и микроелементи.

Размножаване: Размножаването е изключително лесно – чрез разделяне на растението целогодишно. При разделянето на коренището и засаждането им в нов субстрат внимавайте да не покривате кореновата шийка – това може да предизвика загниване на новите листа.

Съвет на градинаря: Особено внимание обърнете на поливането и на оптималната въздушна влажност. Това е ключа към успеха при отглеждането на Адиантума.

Статията е прегледана 12574 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kristina rusinek (Регистриран потребител)

Публикуван на 15 март 2011 в 22:28

towa cwiete kupuwam pet pati i wse mi se razwalia nie znam kakwa e priczina spazwam nastawlenia wsichki kojto mi kazwat w magazina no niszto nie stawa a mnogo go chareswam

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook