Бял пелин (Artemisia absinthium L.)

Бял пелин (Artemisia absinthium L.)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 02 август 2010 г.

Многогодишно сребристо-сиво тревисто растение със своеобразен приятен аромат и силно горчив вкус. Стъблото е 40 - 120 см. високо, в горната част разклонено, в основата вдървеняло. Листата са двойно и тройно пересто разсечени, в основат с дълги, а в горната част с къси дръжки, като от двете страни са покрити със сребристи власинки. Съцветията са сложни метлици, изградени от многобройни едностранни гроздчета. Цветовете са тръбести, жълти, без чашка. Плодът е около 1 мм дълъг, кафяв, продълговат, заострен, без хвърчилка или коронка. Цъфти от юли до септември.
Расте по тревисти и каменисти места, из храсталаци и градини в цялата страна, главно в равнините и предпланините. Използват се цъфтящите облистени връхни части (Herba Absinthii), отрязани на около 25 см. от върха. Събират се в началото на цъфтежа. Да не се смесва с черния пелин - Artemisia vulgaris L., на който листата отгоре са тъмнозелени, голи, отдолу бели, а цветовете са червеникави.
Стръковете на белия пелин съдържат 0,5 - 2% етерично масло (Oleum Absinthii). Основни компоненти на маслото са кислородни производни на бициклични терпени - алкохолът туйол и кетонът туйон. На тях се дължи благотворното действие на билката, но в по-големи дози тези вещества са отровни.
У нас се срещат още 12 вида пелин - черен, камфоров, приморски, тарос , използван още като подправка в кулинарията и др. Пелинът е едно от най-често употребяваните растения в балканската народна медицина. Експериментално е доказано, че съдържащите се в растението горчиви вещества /абсинтин/ тонизират мускулатурата на храносмилателните органи, увеличават отделянето на храносмилателни сокове и подобряват храносмилането. Съдържащите се в етеричното масло съставки /туйон, туйол и др./ възбуждат централната нервна система подобно на камфората.
Нашата медицина използва широко билката при гастрит и други възпаления на стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания, анемия ,безсъние, чревни паразити, бронхиална астма, екземи, рани, ухапвания от насекоми и др. Стръковете се поставят между дрехите за ароматизирането им и против молци.
Продължителната употреба на билката може да доведе до атоничен запек. Не трябва да се дава на кърмачки, защото млякото става горчиво. Не е подходяща при болни с мозъчни кръвоизливи и при язвена болест. Спиртните разтвори от растението са отровни. Описани са отравяния с така наречената "Пелинова водка" и аперитива "Абсент", които са забранени за производство поради голямата си токсичност. За лечебни цели най-често се прилага извлек, приготвен от 1 чаена лъжичка билка, накисната за два часа в 300 мл вода.
Той се приема по 1 кафена чашка преди обед и вечеря. Използва се и запарка от билката.

Статията е прегледана 10228 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Теменужка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 август 2014 в 16:40

Абсента не е забранен и не е доказано да е токсичен повече от който и да е друг алкохол.Бил е забранен в няколко държави през първата половина на 20 век, но отдавна никъде няма забрани за него. Има го дори и по веригите в България.

#2 Петър (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 септември 2014 в 16:59

Редовно си похапвам веднъж седмично по 3 - 4 грама сух пелин (листенца и цветни кошнички), като го преглъщам с винце или алкохол, дори сме попрепивали с абсент. Тонизира цялото тяло, няма странични ефекти, нито халюцинации, както пишат някъде. Вярно, че горчи здраво, но се свиква и след това не ти прави впечатление. Единственият "страничен" ефект е , че изпражненията и газовете на човек престават да миришат на каквото и да било, камо ли на нещо лошо : ) А за болестите просто забравяш :)

#3 Мише (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 април 2016 в 21:05

Заводският Абсент е тотално менте !!!„Почистен“от най -важната си съставка Туйонът и оцветен с кой знае какво и с 40 % алкохол ..А мерси

#4 Перър (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 април 2016 в 12:22

Да, смесват два канцерогенни химикала от тези с буквичката "Е", за да докарат по-комерсиален цвят :) Е-102 и Е 133

#5 Мише (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 април 2016 в 20:49

Вчера от Монтанско ми данесоха 200 корена Artemisia Adsinthium!!! Живи и здрави ще видим кое как !!!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook