Галерия
Алое (Aloe)

Алое (Aloe)

Семейство Асфоделови (Asphodelacea)

Публикувано от на

Последна промяна на 03 август 2010 г.

Това многогодишно растение произхожда от Южна Африка (ЮАР). Алоето включва над 180 вида, като за целите на медицината се ползват само два вида, най-популярно от които е Алое Вера. На височина достига до 50-60см, а настрани се разпростира до 15-20см. Цъфти през пролетта с оранжеви цветове.
Алоето намира много широко приложение в медицината, козметиката, производството на текстилни влакна и груби тъкани.

Място: Алоето предпочита добре осветените места, като през летните месеци е добре мястото са е огряно от преките слънчеви лъчи. Температурите през зимните месеци следва да са не по-ниски от 5-10 градуса, а през лятото – 20-25 градуса.

Грижи: През горещите летни месеци Алоето се полива редовно, но пестеливо. През зимата поливките силно се редуцират да толкова колкото почвата да се поддържа леко влажна. Подходящата почва за алоето е глинесто - торфена, примесена с камъчета с добър дренаж от керамзит или дрениращи камъчета.
Тори се през летните месеци веднъж на една – две седмици с тор за сукулентни растения – на пазара се предлагат разнообразни течни торове за сукулентни растения.

Размножаване: Алоето се размножава чрез издънки от майчиното растение. След като се отделят от майчиното растение, издънките се оставят да позасъхнат за ден - два и след това се засаждат в нова почва. Така засадени, младите растения се поставят на сравнително топло място от 25-30 градуса.

Съвет на градинаря: Оставяйте почвата леко да засъхне между поливките.

Статията е прегледана 11256 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook