Ананас (Ananas)

Ананас (Ananas)

Семейство Бромелиеви (Ананасови) (Bromeliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 август 2010 г.

Ананасът произхожда от Южна Америка (Парагвай и Бразилия). Всички познаваме неповторимия вкус на плода му. Най-разпространеният представител на род Ананас е Ananas comosus. На височина и широчина достига до 60 – 70см. Цъфти при обилно слънчево греене с розови цветове.

Място: Ананасът предпочита много светло място. За да накарате Ананаса да цъфне и за да не загубите цвета на листата, осигурете място с директно слънчево греене. През зимата температурата не бива да пада под 10-15 градуса, а през лятото би се чувствал добре на 20-25 градуса. Ананасът обича свежия въздух и изнасянето му на балкона или в градината би му се отразило много положително.

Грижи: Като типичен представител на сем. Бромелиеви, Ананаса обича високата въздушна влажност. Пулверизирайте редовно, особено през горещите летни дни. Поливането през зимата е пестеливо, а през лятото – обилно. Добре е почвата да се оставя да засъхне между поливките. По време на цъфтежа можете да сипете малко вода и в розетката.
Почвеният субстрат е равни части торф, добре угнил оборски тор, пясък и градинска почва. На пазара се предлага голямо разнообразие от почвени субстрати за Бромелиеви. При всички случаи почвата трябва да бъде пропусклива, с добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Торенето е веднъж месечно с торна вода с двойно намалена концентрация.

Размножаване: Размножава се чрез издънки. След прецъфтяване на майчиното растение, то умира.

Съвет на градинаря: Можете да си вкорените Ананас, ако си купите от магазина плод с напълно запазена листна розетка. Срежете розетката с част от плода и оставете добре да засъхне (няколко дни). След това напудрете отрязаното със счукани дървени въглища или канела и засадете на плитко в почва за Бромелиеви с много добър дренаж. Осигурете температура от около 20 градуса и висока въздушна влажност. Можете да си направите и мини парник за по-лесно поддържане на въздушната влажност.

Статията е прегледана 9766 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 1234 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 март 2011 в 11:58

Здравейте,
Интересува ме тези ананаси, които се продават в магазините стават ли за засаждане. И какво да гледам на розетката? Също така колко от плода да оставя с розетката, на каква дълбочина да засадя? Мерак ми е да си отгледам ананас.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook