Авокадо (Persea americana)

Авокадо (Persea americana)

Семейство Лаврови (Lauraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 август 2010 г.

Родината на авокадото е Америка. Там то израства като дърво с височина до 20м., но в нашите географски ширини не надминава височина 1м. Подходящо е за отглеждане като стайно растение. Трудно ще го намерите в магазина, но за сметка на това сравнително лесно можете да си го отгледате от семка. А плодове авокадо се намират без проблем.

Място: Авокадото предпочита светло и огряно от директно слънце място. Можете да го отгледате целогодишно в стаята, но през летните месеци можете да го изнесете на балкона или в градината. Температурата през лятото следва да бъде 20-25 градуса, докато през зимата е добре да се държи на по-хладно място – около 10-15 градуса. Ако оставите през зимата Авокадото до парното или климатика на топло, рискувате да му окапят листата.

Грижи: Това листно декоративно растение обича много вода – обилно поливане и висока въздушна влажност. Водата за поливане и оросяване следва да е мека и филтрирана. През зимата намалете поливането колкото почвата да не изсъхва.
Тори се два пъти месечно с тор за листно декоративни растения. Субстрата за отглеждане на Авокадо следва да бъде градинска почва, в която е добавена глина.

Размножаване: Размножава се с костилка от плода. Въоръжете се с търпение, защото разпукването на костилката може да отнеме месеци.
След като отделите костилката от плода с някакво приспособление поставете костилката над купа с вода така, че наченките на коренчета да докосват водната повърхност. Заострената част на костилката на Авокадото се поставя нагоре, а заоблената – надолу.

Съвет на градинаря: Костилката най-удачно се закрепва над купа с вода посредством клечки за зъби. Пробийте малки дупки с игла в твърдата обвивка на костилката и там закрепете клечките за зъби. Когато съда се напълни с корени, засадете в глинеста почва.
Добре е редовно да пензирате растението за да стимулирате разклоняването му.

Статията е прегледана 16175 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 КОТКАТА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 ноември 2011 в 09:10

моето кога ли ще завърже :(((((((

#2 petrova149 (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 август 2013 в 13:33

Имам авокадо - към 10 и повече годишно е. Преди години четох че ще започне да връзва плодове! след 8 -та година. Но, никакъв цвят не съм видяла досега. Мисля си ако са 2 дръвчета? Никъде досега не съм срещала коментарии на някой който да се похвали с плод от авокадо /от костилка- дръвче- плод/

#3 zisco963 (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 февруари 2014 в 22:25

Много полезна информация!Благодаря!

#4 михаела (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 май 2014 в 14:10

засадих си костилки от авокадо но ги сложих директно в пръста има ли проблем или и така ще си пусне коренчета .Засадих костилките преди седмица и се надявам да ми порасне ама ще видиме ако нестане схте пробвам това с клечките за зъби но дано не се налага и се хванат

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook