Стайна елха (Араукария, Саксиен бор) (Araucaria)

Стайна елха (Араукария, Саксиен бор) (Araucaria)

Семейство Араукариеви (Araucariaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 август 2010 г.

Това стайно растение произхожда от Южна Америка, Австралия и остров Норфолк. На височина в стайни условия достига до 1м., а в родината си е вечнозелено иглолистно дърво с височина до 20 м. Клонките на Стайната елха излизат под прав ъгъл от стеблото, а игличките са спираловидно разположени около клонките. Вечнозелено иглолистно растение, сравнително трудно за отглеждане в стайни условия.

Място: Предпочита място, огряно от слънчева светлина. За да расте здраво и красиво му осигурете умерени температури – 10-15 градуса през зимата и до 20 градуса през лятото.

Грижи: Стайната елха обича високата въздушна влажност. Пулверизирайте редовно през зимата, ако помещението е сухо, както и през лятото в горещите юлски и августовски дни. Полива се редовно, но след като засъхне горния почвен слой.
Субстрата за Арукарията следва да бъде богат на хранителни вещества и в същото време пропусклив. Композира се от равни количества чимовка, пясък, торф и добре угнил оборски тор. Осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Тори се пролетта и лятото през две седмици с торове зе кисела почва. Най-удачни са торовете за Азалеи, Рододендрони и Орхидеи.

Размножаване: Чрез семена, които бързо губят кълняемост. Семената покълват след 4 месеца.

Съвет на градинаря: Осигурете пространство на Арукарията. Пресаждайте през 2-3 години.

Статията е прегледана 12037 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook