Аир (Акорус) (Acorus calamus L.)

Аир (Акорус) (Acorus calamus L.)

Семейство Змиярникови (Araceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 август 2010 г.

Многогодишно блатно тревисто растение с хоризонтално пълзящо коренище дълго до 1.50 м. Съцветието е цилиндрично, към върха леко заострено, обагрено в жълто и е разположено сякаш странично на стъблото. Плодът е суха червена ягода. Цялото растение, особено коренището, има силна и приятна миризма. Цъфти от юни до август.

Расте по мочурливите места и блата в Софийско, Казанлъшко и Варненско. За лечебна цел се използва коренището (Rhizoma Calami), което се събира през есента, най-често се обелва и разцепва по дължина. Коренището е богато на етерично масло /от 1.5 до 4.5 %/, което се състои от двупръстенни терпени и техни кислородни производни. Съдържа веществото азарон, което има канцерогенно действие. Освен етерично масло в коренището се съдържат горчивият гликозид акорин, дъбилни вещества и др.

Способността на горчивия гликозид акорин да възбужда рефлекторно стомашната и жлъчна секреция, да увеличава количеството на урината и да оказва противовъзпалително действие е потвърдена експериментално. Извлеци от коренището понижават артериалното налягане и действат болкоуспокояващо, отхрачващо, противогъбично и дезинфекционно. Използва се апетитовъзбуждащото и противовъзпалитено действие на билката при възпаление на стомашната лигавица, язва и лошо храносмилане. Дрогата се прилага и при диария, жълтеница, кашлица, анемия, нередовна менструация, зъбобол. Дъвкането на корените предизвиква гадене, поради което се използва за отказване от тютюнопушене. Приписва им се противогърчово действие и способността да подобряват зрението и паметта.
Влиза в състава на препаратите неутрацид и викалин - за лечение на язвена болест.

Прилага се запарка от 3-4 гр. стрито коренище, залято с 250 мл. вряща вода. Запарката се приема топла, половин час преди ядене. Прилага се и спиртен извлек (тинктура) от растението по 50 капки преди ядене като апетитовъзбуждащо средство. Външно се прилага извлек, приготвен от 20 г корени на 1 л. вода - за компреси. Може да се комбинира с други растения.

Статията е прегледана 5909 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 dara25 (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 май 2012 в 20:02

Здравейте всички.Надявам ,че има много като мен ,да обичат билките. Преди много години билките помогнаха много на семейството ми благодарение на тях болен от рак на костите живя 19 г.6 месеца ,почина от инсулт това бе съпругът ми.Затова за мен е истинско удоволствие да чета Вашият сайт.Поздравявам Ви от все сърце.Ще помогнете на много хора.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook