Водна детелина (блатен трилистник, горчивче) (Menyanthes trifoliata L.)

Водна детелина (блатен трилистник, горчивче) (Menyanthes trifoliata L.)

Семейство Воднодетелинови (Menyanthaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 август 2010 г.

Многогодишно тревисто блатно растение с дълго, пълзящо, начленено коренище, дебело 1 - 1,50 см. Цветоносното безлистно стъбло е високо 15 до 35 см. Листата с дълги дръжки са прикрепени направо за приповдигащата се част на коренището. Съцветието е гроздовидно. Цветовете са бледорозови или бели, плодът е едрозърнеста яйцевидна кутийка, разпукваща се на две половинки. Цъфти от юни до август. Расте из заблатени места, мочурливи ливади и торфища в планинския и по-рядко във високопланинския пояс.

Използват се листата (Folia Menyanthidis,Folia Trifolli fibrini), събрани в края на цъфтежа с дръжки, не по-дълги от 3 см. Листата на водната детелина съдържат горчиви гликозиди от иридоиден тип - логанин, сверозид, ментиафолин и др. От дрогата са изолирани флавоноидните гликозиди рутин, хиперин и трифолин. Съдържат се 3 - 8% дъбилни вещества, тлъсто масло, витамин С, каротин и др. Билката има апетитовъзбуждащо действие. Приписва й се способността да успокоява централната нервна система.

Съдържащите се в листата горчиви гликозиди определят приложението на билката като апетитовъзбуждащо, общо тонизиращо и подобряващо храносмилането действие. Използва се при захарна болест, подагра, равматизъм, глистни и трескави заболявания и др. Прилага се като запарка. Дозата за един ден (приета три пъти, половин час преди ядене) е 2 чаени лъжички билка, залята с 250 мл. вряща вода. Влиза в състава на апетитовъзбуждащи, жлъчегонни и други билкови чаеве.

Статията е прегледана 5606 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook