Акантус (Синя шапка) (Acanthus)

Акантус (Синя шапка) (Acanthus)

Семейство Страшникови (Acanthaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 16 август 2010 г.

Акантуса е многогодишно градинско растение. Популярно е и с имената страшниче, меча лапа, меча стъпка. Подходящо е за отглеждане в нашия климатичен пояс и присъства почти във всеки двор. Но височина достига до 1,30 м.
Цъфти в началото на лятото – месеците май и юни с пищни бледо розови цветове. Подходящо е за букети, както и за изсушен цвят.

Място: В градината засадете Акантуса на много слънчево място. Растението обича директните слънчеви лъчи. Осигурете му пространство далеч от други високи градински цветя. Подходящо е за засаждане около пътеки.
Ако решите да отглеждате Акантус на балкона, подберете дълбока саксия – растението има нужда от пространство в дълбочина за развитие на корените.

Грижи: Поливайте умерено и рано сутрин и Акантуса ще ви се отблагодари с прекрасни цветове.
Почвата следва да бъде пропусклива и добре дренирана. Задържането на излишна вода може да бъде фатално за растението.
Торенето може да е по-рядко – веднъж месечно с тор за цъфтящи растения. Не забравяйте, че в градината почвата е богата на хранителни вещества за разлика от саксията или балконските сандъчета.

Размножаване: Чрез семена. Семената се сеят през март. Семената покълват за около месец. След появата на поне две истински листа, младите растения се пикират. Започва да цъфти около 3 месеца след покълването на семената.

Съвет на градинаря: Не бързайте да садите току що покълналите разсади в градината. Отглеждайте у дома в стайни условия поне 2-3 години преди да засадите трайно в градината. В противен случай рискувате младите растения да не презимуват.

Статията е прегледана 13231 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook