Арека (кокосова палма) (Areca)

Арека (кокосова палма) (Areca)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Родината на Ареката, известна и като Кокосова палма е Югоизточна Азия (Малайзия). Мини – коксовата палма, която се предлага на пазара е много подходяща заради декоративния коксов орех. Растението е трудно за отглеждане. Едва при растение на повече от две години може да се говори за палма в истинския смисъл на думата. До две годишна възраст младите растения нямат перести листа. В родината си на височина могат да достигнат до 30 метра. Растат основно в долните по-сенчести нива на тропическата джунгла. Известни са над 50 вида коксови палми.

Място: Ареката предпочита полусенчесто или сенчесто място. Дръжте я далеч от директните слънчеви лъчи. В същото врече задължително осигурете висока въздушна влажност и висока температура. Температурата в помещението не бива да пада под 18 градуса, а през деня оптималната температура е до 25 градуса. Влажността на въздуха поддържайте над 60%.
През лятото можете да изнесете Ареката на балкона или в градината, но на сенчесто и защитено от вятър място.

Грижи: Обича обилното поливане, особено младите растения. За поливане ползвайте само хладка и филтрирана вода. През горещите летни дни не пропускайте да обливате листата с вода. Можете да поставите и саксията в подложка с малко вода. През есента и зимата бъдете много внимателни с поливането! През този по-хладен период поливайте през 2-3 дни след като е засъхнал повърхностният слой.
Почвеният субстрат трябва да бъде пропусклив и добре дрениран за оттичане на излишната вода.
Растението се пресажда най-рано след 2 – 3 години.

Размножаване: Чрез семена. Трудно за неопитни градинари.

Съвет на градинаря: Семената на Ареката са отровни! В Югоизточна Азия от семената се прави дъвка, която местните дъвчат като наркотик.

Статията е прегледана 19390 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook