Галерия
Хамедорея (Chamaedorea elegans)

Хамедорея (Chamaedorea elegans)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Хамедореята произхожда от Латинска Америка (Мексико и Гватемала). На височина достига до 50-100 см, а настрани се разпростира до 75 см. Хамедореята е най-популярната и лесна за отглеждане палма.

Място: Хамедореята предпочита светло, но не директно огряно от слънчевите лъчи място. През зимата можете да поставите на слънчево място на източен прозорец. Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 20-25 градуса, а през зимата не по-ниска от 15 градуса.
Хамедореята не обича въздушните течения.
През лятото можете да изнесете на балкона или в градината.

Грижи: Растението лесно се адаптира към домашните условия и е сравнително лесно за отглеждане. Почвата на Хамедореята трябва да се поддържа винаги влажна. Да се избягва преполиване. Добре е почвата да е водопропусклива и много добре дренирана за оттичане на излишната вода. Предпочита умерената влажност. През горещите и сухи летни дни пулверизирайте за повишаване на въздушната влажност.
Почвеният субстрат се съставя от равни части листовка, чимовка, добре угнил оборски тор и пясък. Дренирайте добре.
Тори се веднъж месечно с тор за листно декоративни растения.

Размножаване: Най-лесно се размножава чрез отделяне на издънки от майчиното растение. Можете да опитате и размножаване със семена, но това не е препоръчително за начинаещи цветари. Преди засяване семената на Хамедореята се киснат в топла вода за стратификация, след което се засяват в лека торфено песъчлива почва. Покълват при температура около 25 градуса.

Съвет на градинаря: Най-чест вредител са акарите, които следва да опитате да отстраните с влажна кърпа. Ползвайте инсектициди в краен случай!
Засадете няколко растения в саксия за по-гъста листна маса.

Статията е прегледана 18945 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Лена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2011 в 18:13

Здравейте отново! Харесвам тези растения, но прочетох за още една палма в сайта - Ховея. Каква е разликата м/у Ховея и Хамедорея. И коя ще ми препоръчате да си купя? Благодаря.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook