Хрян (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia)

Хрян (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia)

Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 август 2010 г.

Растението развива масивен, месест, бял корен, който е разклонен. Стъблото е изправено, високо до 125 см. Разклонено в горната си част. Приосновните листа са на дълги дръжки - до 30 см., назъбени, стъблените листа са пересто нарязани. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Плодовете са шушулчици с кълбовидна форма. Цъфти от май до юли.
Култивира се като зеленчукова подправка или за лечебни цели. Среща се и диворастящо.
Употребява се коренът (Radix Armoricae), който се изравя през есента и се съхранява зимата в пясък.

Цялото растение, но предимно коренът, съдържа гликозида синигрин и негови аналози, които под влияние на ферментния комплекс мирозиназа се разпадат до алилсинапено масло, на което се дължи специфичния аромат и парещ вкус. Корените съдържат етерично и тлъсто масло, както и витамин С, който в листата достига до 350 мл.

Хрянът действа апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично, което е в следствие на дразнещото действие на алилсинапеното етерично масло. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата на кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.
Използва се при безапетитие, недостатъчност на жлъчната секреция, ревматизъм, диабет, възпалителни процеси, като подправка в готварството.

Консумират се настъргани корени, подправени с оцет /като подправка и лечение на безапетитието / в смес с кисело мляко 1:10 / при диабет/ или с пчелен мед в съотношение 1:1/за стимулиране на храносмилането/ по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.
Може да се използва сок от свежи корени.
При по-големи количества, недостатъчно разреждане или продължително приемане на дрогата, могат да се получат нежелани възпалителни изменения - гастрит, гадене, повръщане, диария или болка, зачервяване или некроза на тъканите /при нанасянето му върху кожата/.

Статията е прегледана 5767 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook