Хамеропс (Chamaerops humilis)

Хамеропс (Chamaerops humilis)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Хамеропсиса е единствената палма, която произхожда от Европа (Западното Средиземноморие и Северна Африка). На височина и широчина достига до 1 метър. Расте на скалисти места, където температурите са доста високи. Като цяло много издръжлива и лесна за отглеждане палма, която понася за кратки периоди от време високи температури, засушаване и ниска въздушна влажност.

Място: Хамеропсиса предпочита добре осветено слънчево място. През лятото е добре да е на шарена сянка. Оптималните температури за тази палма са около 20 - 30 градуса през лятото и не по-ниски от 5-15 градуса през зимата. През лятото можете да изнесете на балкона или в градината на шарена сянка.
Хамеропсиса обича свежия въздух – осигурете и проветриво място.

Грижи: Хамеропсиса се развива най-добре при умерена въздушна влажност. Почвеният субстрат следва да се поддържа влажен. През лятото поливайте обилно, но задължително осигурете пропусклива почва и добър дренаж на съда за оттичане на излишната вода. Не допускайте растението да подгизва. През зимата поливането силно се редуцира до колкото почвения субстрат да остане леко влажен.
Идеалната почва за Хамеропсиса е равни части листовка, чимовка и добре угнил оборски тор.
Тори се през лятото веднъж – два пъти месечно.

Размножаване: Хамеропсиса се размножава от семена или издънки. Семената се сеят на плитко при температура около 25 градуса.

Съвет на градинаря: През горещите летни дни, когато въздуха е много сух можете леко да пулверизирате листата. Осигурете пространство за да имате едно красиво и здраво растение.

Статията е прегледана 13378 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kan (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 март 2012 в 17:47

Moiata srast sa palmite.Kakto te taka i az obi4ame toplo!!!!!!!!!!!!Haresvat mi vsi4ki!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook