Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Спараксис (Sparaxis)

Спараксис (Sparaxis)

Семейство Ирисови (Перуникови) (Iridaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 25 септември 2010 г.

Спараксиса е пролетно цъфтящо луковично цвете, което произхожда от Южна Африка. Известно е също така и под името Арлекино. Цъфти със звездовидни цветове с големина около 5см. в голямо разнообразие от цветове, като едно растение образува много на брой цветове, които се отварят едно след друго за сравнително дълъг период от време. Цветовете много ефектно преливат от центъра от жълто през черно до оранжево, жълто, розово, бяло. На височина достига до 20-25см.

Място: Можете да засадите спараксиса в градината, в балконски сандъчета или кашпи. Ако сте решили да го отгледате у дома, осигурете през зимата светло и хладно, но не и мразовито място. Температурите не бива да падат под 5-10 градуса. При силни застудявания, когато температурите на мястото, където зимува се очаква да паднат под 5 градуса, по-добре внесете за няколко дни на топло.

Грижи: Засадете луковиците през есента. Ако оставите съдовете на остъклена тераса, те ще поникнат сравнително бързо – около 1-2 седмици. Бъдете търпеливи – зелените листа ще си ги гледате цяла зима. Положението е подобно както при фрезиите.
Както за повечето луковични цветя, така и за спараксиса най-подходяща е леката, пропусклива и богата на хумус почва. Добра идея е към почвата да се добави малко торф и пясък.
Поливайте много пестеливо – до толкова, че почвата да бъде съвсем леко влажна. Растението понася много зле преполиването и луковицата много лесно може да изгние.
Можете да започнете торене през пролетта, когато настъпи периода на цъфтежа.

Размножаване: С луковици и семена. Ако отглеждате Спараксис от семена, очаквайте цъфтеж най-рано след 2 години. Луковиците засадете през октомври. На нивото, където ще поставите луковиците, можете да направите пласт от 1-2см. добре угнил оборски тор. Боднете леко и покрийте с почва така, че покривния пласт да е 5-7 см. Полейте малко и поставете на светло и хладно място.

Статията е прегледана 20577 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Магдалена (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 януари 2012 в 00:30

Здравейте! А при положение , че луковичката се засади през пролетта,да се очаква ли цъфтеж? Благодаря!

#2 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 януари 2012 в 11:27

Магдалена, то е логично, че му трябва време, за да се развие коренова система, листа, чак тогава да зацъфти, та ако имате късмет, ще е през есента, ако не - следващата пролет.

#3 vlado (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 ноември 2012 в 19:00

Нямаш никакав шанс

#4 ellity (Регистриран потребител)

Публикуван на 24 март 2016 в 16:43

Да, може да избие и пролетта, не се притеснявайте. Личен опит.

#5 Sunny (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 май 2016 в 22:52

аз засях луковиците март и в момента цъфтят.Уникална красота!

#6 ellity (Регистриран потребител)

Публикуван на 02 юни 2016 в 13:59

и моите засях през март и също цъфтят.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook