Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Зарасличе (черен оман) (Symphytum officinale L.)

Зарасличе (черен оман) (Symphytum officinale L.)

Семейство Грапаволистни (Boraginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 30 септември 2010 г.

Многогодишно тревисто растение, достигащо на височина от 50 до 100 см. Коренището е късо, черно, с дълги, разклонени корени. Стъблото е изправено, листата са последователни, 10 до 15 см. дълги. Цветовете са събрани в спирално завити съцветия. Плодът при узряване се разпада на 4 черни, гладки, лъскави орехчета. Цъфти от май до юли.
Расте по влажни места из крайречни храсталаци и като бурен из низините и предпланините из цяла България.

Използват се корените (Radix Symphyti), събрани в края на лятото и началото на есента.
Корените съдържат 0,8 - 1% алантоин - вещество, което стимулира регенерацията на тъканите. Установени са пиролизидинови алкалоиди. Съдържат се също 10 - 15% слузни вещества, скорбяла, дъбилни вещества, смоли, аспарагин, фенолни киселини, тритерпени и следи от етерично масло.
Съдържащите се в растението алантоин и други съставки ускоряват заздравяването на бавно зарастващи и гнойни рани, костни счупвания и др.

Действието е потвърдено от експериментални проучвания върху животни и хора. Билката улеснява епителизирането на повърхностни гнойни рани, на язви на стомаха и дванадесетопръстника, на нараняване на устната лигавица и венците. От зарасличето са получени препарати за стимулиране растежа и зарастване на кости. Забележително е, че при костни счупвания дрогата е била прилагана още от римските военни лекари.
Билката трябва да се използва много внимателно, тъй като съдържа съставки със силно действие и може да предизвика отравяне.

Сварените на каша корени се прилагат под формата на лапи при трудно заздравяващи външни рани, циреи и др. За гаргара и при язвена болест се използва запарка от 10 гр. корени на 250 мл. вода, за един ден. Растението се прилага и в суров вид (настъргани корени) при изгаряния, рагади на гърдата у кърмачки и други наранявания, при които бързо се успокоява болката на нараненото място.

Статията е прегледана 7557 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook