Сладник (сладък корен) (Glycyrrhiza glabra L.)

Сладник (сладък корен) (Glycyrrhiza glabra L.)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 04 октомври 2010 г.

Многогодишно тревисто растение с късо, дебело коренище и силно разклонена коренова система, с дълги до няколко метра корени. Стъблата са до 1 м високи, изправени, в горната част разклонени, покрити с дребни, точковидни жлезички или шипчета. Листата са с къси дръжки, елипсовидни, 2до 4 см. дълги, жлезисто влакнести. Цветовете са бледовиолетови, събрани в редки гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на горните листа. Плодът е 2-3 см., линейно продълговат, сплескан боб. Цъфти през юни и юли.
Расте по сухи тревисти места най-вече из Дунавската равнина. Използват се корените (Raix Glycyrrhizae, Radix Liquiritiae), обелени от външната кафява кора

Съдържа 6-12% глициризин, на който се дължи сладкия вкус на корена и лечебното му действие. Глициризинът е около 50 пъти по-сладък от захарта. Той е калциево-калиева сол на глциризиновата киселина, която е от групата на тритерпеновите сапонини. Освен това в дрогата са установени още редица вещества като флавоноиди, глюкоза, захароза, манитол, скорбяла (25-30%), етерично масло, аспарагин, стероли и др.

Билката има омекчаващо, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено действие. Сладникът намира приложение отдавна, както в народната, така и в научната медицина - при възпаление на дихателните пътища, пресипнал глас, възпаление и камъни в бъбреците, гастрит, ревматизъм, хроничен запек и др. Деглициризинираният екстркт от корените, съдържащ флавоноидна смес, влиза в състава на някои противоязвени препарати, например Caved S, Alcid V). Действието е проучено фармакологично и клинично. Без да се променя киселинността на стомашния сок се улеснява заздравяването на разранената лигавица. Дрогата може да предизвика задръжка на натрий в организма с получаване на отоци, за това не трябва да се прилага дълго без лекарско наблюдение.

Използва се запарка от 1-2 чаени лъжички счукани корени на 250 мл. вряща вода, която се изпива на три пъти след ядене.
Нарязаните корени влизат в състава на отхрачващи, слабителни и диуретични билкови чаеве. Във вид на прах и екстракт билката се използва за приготвяне на лекарствени препарати.

Статията е прегледана 6447 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook