Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Бял смил (Gnaphalium uliginosum L.)

Бял смил (Gnaphalium uliginosum L.)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 16 октомври 2010 г.

Едногодишно сивовлакнесто растение, 5 - 25 см. Високо от основата силно разклонено. Листата са продълговати 1 - 5 см. дълги, цветните кошнички са дребни, 3-4 мм. в диаметър, събрани на върховете на клонките в снопчета, обвити в лъчисто разперени връхни листчета. Цветовете са много дребни, светложълти. Плодовете са продълговато цилиндрични с хвърчилка. Цъфти от юни до септември.
Расте по влажни места из цялата страна.

Използва се надземната част (Herba Gnaphalii uliginosi), събрана през лятото по време на цъфтеж. Да не се смесва с другите видове от род Ganphalium, разпространени у нас, на които цветните кошнички образуват класовидни или щитовидни съцветия или са единични.

Белият смил да не се смесва със свещицата - Filago arvensis L. и други видове от този род, които се различават по това, че обвивните листчета на кошничката са тревисти, гъстовлакнести, а не са ципести и лъскави. Растението е богато на каротен (12 - 55 мг%). Установени са дъбилни вещества, следи от етерично масло, смоли, флавоноиди, фитостероли, следи от алкалоиди и др.

Установено е благоприятно действие на корените при високо артериално налягане и гръдна жаба. Маслените извлеци ускоряват заздравяването на различни видове рани и язви.
Билката се прилага отдавна в народната медицина, а през последните 50 години навлезе и в научната медицина. Използва се като средство, улесняващо зарастването на рани (кожни и на стомашната и чревната лигавица), като диуретично, жлъчегонно, нервоуспокояващо, понижаващо кръвното налягане средство и при много други заболявания.
Белият смил се използва най-често под формата на отвара, приготвена от 1 супена лъжица ситно нарязана билка, която се накисва за 30 минути в 250 мл. вряща вода. След прецеждане отварата се пие по 1 супена лъжица преди хранене.
Външно се прилагат спиртно - маслени разтвори за лечение на бавно заздравяващи рани.

Статията е прегледана 6428 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook