Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Широколист живовляк (Plantago major L.)

Широколист живовляк (Plantago major L.)

Семейство Живовлекови (Plantaginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 17 октомври 2010 г.

Многогодишно тревисто растение, високо 12 - 30 см. с приосновна розетка от листа и дълги дръжки. Листата са широко елипсовидни до яйцевидни. Цветовете са дребни, светлокафяви, ципести, събрани в съцветие цилиндричен клас, дълъг колкото цветоносното стъбло или по-дълъг от него. Плодът е двугнездна кутийка с 4 - 10 семена. Цъфти през цялото лято.
Расте по влажни и тревисти места из цялата страна.

Използват се листата (Folia plantaginis majoris),като се събират напълно развитите листа или се отрязва цялата розетка и се отстранява цветоносното стъбло.
Листата съдържат слузни вещества, гликозида аукубин, горчиви вещества, флавоноиди, около 4% танин, аскорбинова киселина, каротен, витамин К, минерални соли (калиевии силициеви). В семената се съдържат 40% слузни вещества, 30% тлъсто масло, олеанолова киселина и сапонини. Билката има омекчаващо, ранозазравяващо, противомикробно, слабително, противоязвено, диуретично действие.

Дрогата се използва широко за лечение на бронхит и други възпаления на дихателните пътища, при храносмилателни разстройства - гастрит, с повишена киселинност на стомашния сок, язва, диспепсия, ентероколити. Получени са препарати за лечение на язвена болест.
Тъй като билката има противовъзпалително и кръвоспиращо действие, с нея се лекуват и някои кожни заболявания, на първо място младежките пъпки. Извлеци от листата се използват за улесняване зарастването на рани.

Приготвя се запарка от 1 супена лъжица сухи, нарязани листа с 250 мл. вряща вода. След като престои 10 минути запарката се изпива на глътки за 1 час (доза за 1 ден). Използва се и сокът от пресни листа при заболяване на стомашно-чревния тракт, както и при наранявания на роговицата на окото.

Статията е прегледана 10673 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 ноември 2011 в 12:15

Казва се жиЛовляк. Името му идва от дебелите жилки, които минават през листата. Изпробвала съм го - преди време имах възпаление на нерв, който минава през китката на ръката. Два месеца пих лекарства, които не помогнаха и накрая се сетих за него. Две нощи спах с компрес с жиловляк и край. Мястото се намазва с мас и се залепва листото, после се бинтова. Невероятно е. Лекува всякакви възпаления.

#2 sevda (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 февруари 2012 в 16:38

Знае ли някой дали живовляка може да се използва за афти?

#3 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 март 2012 в 10:53

Може да се използва и за афти и за почти всичко (ако не помогне, няма да навреди).

#4 Митю (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 март 2012 в 22:04

Жиловляк - чудесно е против циреи и затова се нарича жило влек - чудесно вади жилото от циреи

#5 нуша (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 април 2014 в 21:27

Моля ви за рецепта за използването на жиловлека против циреи, как точно се прави? Ще ви бъда много благодарна?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook