Едногодишни и многогодишни цветя (Част I)

Едногодишни и многогодишни цветя (Част I)

Публикувано от на

Последна промяна на 24 октомври 2010 г.

Повечето хора гледат на едногодишните и многогодишните цветя като на бърз начин да направят градините си пълни с цветове. В никакъв случай обаче не бива да ги подценявате; те обхващат голямо разнообразие от форми, цветове и местообитания. Възможно е да цъфтят изключително кратко и понякога стават неугледни далеч преди края на сезона, но за разлика от по-дълготрайните цветя са сравнително евтини, лесни за размножаване, издръжливи, лесно приспособими и най-важното – много разнообразни.

Дърветата и храстите са основата на една градина, въпреки че сами по себе си не изглеждат кой знае колко интересно. Едногодишните и многогодишните цветя придават блясък на градините с голямото си разнообразие от цветове, листа и форми. Мислете за тях като за цветна палитра, с която да нарисувате градината с изобилие от цветове. Използвайте акварелни бои за пастелните цветове наИмпациенса или маслени бои, с които да придадете блясък на картината с ярките цветове наНевена.
Какъвто и дизайн да изберете за своята градина, в сайта ифорумите ни ще намерите невероятно разнообразие от идеи за едногодишни и многогодишни цветя, за да нарисувате своята градина жива и красива.

Какво представляват едногодишните и многогодишните цветя?

Определяща за едногодишни, двугодишни и многогодишни цветя е продължителността на жизнения им цикъл. Едногодишните израстват от семена за един сезон.Тагетисът,Агератума иЦинията са типични едногодишни цветя. Те цъфтят, образуват семена и умират от пролетта до есента в рамките на една година. Двугодишните, катоГрадинската теменужка, имат двугодишен жизнен цикъл, като през първата година може и да цъфтят, но основно израстват на листна маса и развиват корени. Многогодишните живеят повече от два сезона. Фактически храстите и дърветата са многогодишни, но когато говорим за многогодишни в градината нямаме предвид растенията с вдървени стебла.
Има няколко вида многогодишни. Някои катоАкантуса са вечнозелени и нямат период на покой. Други растения винаги имат период на покой, през който надземната част от растението умира, но не и корените. Периодът на покой за повечето растения е зимата, но има и такива, растящи в сухи области, които почиват през периодите на засушаване. Някои многогодишни цветя са развили способността да складират запаси в корените за продължителен период на покой. Известни са като ризоми или грудки и биха могли да се отделят от майчиното растение и да се развият като отделни растения (популярен и лесен начин за размножаване) също както и луковиците.Далията е типичен представител на луковичните цветя, докатоИрисите например са популярни ризомни растения.

По-голямата част от многогодишните растения се отглеждат по нашите ширини като едногодишни заради студените зими или просто заради факта, че тези растения са най-красиви през първата година.Петунията иИмпациенса например могат да живеят повече от една година ако се внесат на топло през зимата, но през втората година филизите стават много дълги и голи откъм цветове и листа. Поради тази причина на практика те се отглеждат само като едногодишни.
Не е необичайно в един род растения да присъстват и едногодишни и многогодишни видове, или видове с доста различни изисквания към отглеждането им, напримерИрисите иБегониите.

Като цяло култивирането на едногодишните, двугодишните и многогодишните цветя е сходно. Важното при тях е как смятате да ги използвате за да напрявитеградината феерия от цветове. Дайте свобода на въображението си и действайте!

Продължава …

Статията е прегледана 18025 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 daqna (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 декември 2011 в 18:21

iskam da vida ne6to ama go nema kak da go namera

#2 angelina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 януари 2012 в 22:08

da da da

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook