Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Главесто зеле (Brassica oleracea L. capitata L.)

Главесто зеле (Brassica oleracea L. capitata L.)

Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 12 ноември 2010 г.

Главестото зеле има плътно кочановидно централно стъбло, а листата са събрани в розетка и са завити плътно навътре. Образуват се главести вегетационни тела с различна форма, големина и багра. У нас отглеждат бяло и червено главесто зеле.
С многобройните си разновидности и стотици сортове зелето се отглежда във всички страни с умерен климат и е една от най-важните зеленчукови култури.

Освен като основна съставка на българската национална кухня бялото главесто зеле се използва и като ценно лекарство, тъй като съдържа вещества с доказано лечебно действие.

В сок от прясно зеле е открит фактор с противоязвено действие, наречен противоязвен витамин или витамин U. Установено е, че този фактор съдържа метилметионин. В зелевия сок са доказани значителни количества от някои липотропни вещества, които възпрепятстват отлагането на мазнините в черния дроб и определят благоприятния лечебен ефект при хронични чернодробни заболявания. Зелето съдържа 30-40 мг.% витамин С, почти колкото и лимоните. Витамин С се запазва и в киселото зеле. Съдържат се също витамини от групата В и витамин Р.
Белтъчините на зелето са ценни, защото съдържат редица незаменими аминокиселини,а заедно с тях и специфични ферменти, които разграждат белтъчните вещества. Минералният състав на зелето е твърде разнообразен, включващ и редица микроелементи.

Лечебното действие на сок от прясно зеле при язвена болест е потвърдено, защото киселинността на стомашния сок и активността на пепсина в него не се променят. Благоприятният ефект се свързва със засилената секреция на муцин, който предпазва лигавицата от дразнене, както и със съдържащия се в зелето витамин U.
Сок от главесто зеле се прилага освен за лечение на язвена болест и като средство, тонизиращо двигателната функция на стомаха и червата. Той отстранява запека, болката, потиска гаденето и повръщането. Прилага се и при възпаление на жлъчните пътища.
Сокът от прясно главесто зеле се взема по 1/2 кафена чаша 2-3 дневно преди ядене. Прилага се и в изсушен вид, смесен в равни количества със захар по 1-2 супени лъжици, разтворени във вода и приети 30 минути преди хранене.

Статията е прегледана 5550 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook