История на екзотичните орхидеи в Европа

История на екзотичните орхидеи в Европа

Публикувано от на

Последна промяна на 04 март 2011 г.

Заради красотата си орхидеите са избрани за национални цветове на много държави. В много от страните от Централна Америка цветовете на орхидеите красят банкноти, национални флагове и др. При войните между отделните племенни касти в Япония начело на войските носели Neofinetia falcata, за да бъдат умилостивени боговете. За мистичната роля на орхидеите има многобройни примери от културите на народите, като в някои страни в Мала Азия части от растенията се събират за повишаване на потентността.

Историята на орхидеите е изпълнена с много приключения. Тя съдържа много разкази, някои доста достоверни, други по-скоро измислени, обвити с много тайнственост. Разказва се една приказка от остров Ява за невероятно красива богиня. Та отишла при хората за да им придаде от своята доброта и взаимно разбирателство. Но била прогонена с присмех и презрение. Тогава тя се върнала уверена в неземните си сили и заплашила хората. Хората се уплашили и се разкаяли, а богинята великодушно им простила. На мястото, където тя пренощувала в гората, поставила нежно було. Когато вятърът го отнесъл, на земята и по дърветата израснали нежни, ароматни цветя с неземно красиви цветове. Така се появили орхидеите.

Някои видове орхидеи са популярни лечебни растения, но всъщност единственоVanilla planifolia има полезно действие. Популярният ванилов аромат, познат в сладкарската индустрия, се добива от шушулките на тази орхидея, отглеждана на о. Мадагаскар и други страни по света.

Първата тропическа орхидея разцъфва в Европа през далечната 1733г. Става въпрос за изсушен екземпляр на Bletia verecunda, която била изпратена за хербария на някой се мистър Колинсън в Англия. Въпреки продължилото няколко месеца пътуване грудката на растението била все още жива и на следващата година цъфнала при сър Чарлз Уогнър, който пък я засадил в топла леха. Орхидеята била наречена на името на аптекаря Луи Блет, който поддържал ботаническата градина в Алджесайрас. През същата година пък от Северна Америка в Европа пристигнала първата венерина пантофка – Cypripedium reginae, която успешно била отгледана на открито.

През 1760 година в Европа се появила и първата епифитна орхидея –Epidendrum rigidum. Пет години по-късно се появяват и няколко видаVanilla, а през 1778 година за първи път в Европа разцъфтяваEpidendrum fragrans. През 1794 година са култивирани 14 вида орхидеи в ботаническата градина в Кю (Лондон), а до края на 1800 година са култивирани още 10 вида.

Адаптирането на орхидеите към условията на Европейския климат бил много труден и дълъг процес поради оскъдните сведения за условията на живот в естествените им местообитания. Цели поколения градинари и любители се отдали на тези прекрасни цветя, като резултата може да се види в огромното разнообразие по цял свят, често много отдалечени от родните им страни в коренно различни климатични пояси.

Началото на този процес на превръщане на орхидеите от екзотична рядкост в достъпно стайно растение е положено от английските търговски предприятия, които изпращали свои колекционери из целия свят. От друга страна много градини правили опити за успешно култивиране на внесените растения. Първата градина, заела се сериозно с орхидеи е градински център Conrad Loddiges & Son край Лондон (1771 - 1852). През 1812 година там бил открит отдел за орхидеи. Каталогът на градината през 1839 година вече съдържал над 1000 растения, повечето от които били без имена, а само с данни за произход. С орхидеи започнали да се занимават и други английски градински центрове.

Истинският бум в търсенето на орхидеи настъпва съвсем случайно. Г-н Уилиам Суеинсън избрал за опаковъчен материал на своята колекция от тропически растения орхидеи заради здравите им и твърди листа. Част от този опаковъчен материал попаднал при Уилиам Катли, занимаващ се с култивиране на тропически растения и един от първите любители на орхидеи, които до тогава били рядкост в Европа. През ноември 1818 година разцъфтяла първата орхидея с пищно оцветена устна във формата на тромпет. До този момент орхидея не била цъфтяла в изкуствени условия. Тази орхидея е описана от д-р Джон Линдли, известен като бащата на модерната наука за орхидеите, и наименуванаCattleya labiata (lat. Labium - устна). Този случай предизвиква небивал интерес към орхидеите. Настават времена, известни като „Орхидомания” – много колекционери били изпращане в Южна Америка, за да търсят растения от този вид. Имената на тези колекционери днес се откриват в имената на много видове орхидеи – Хю Лоу (1824 - 1905), Томас Лоб (1820 - 1894), Йозеф Ритер фон Равич Варсеевич (1812 - 1866), Бенедикт Рьозл (1823 - 1885), Густав Уалис (1830 - 1878), Джон Гулд Вейч (1839 - 1871) и много други. Именно тези хора пренесли с кораби хиляди растения в Европа. Повечето от тях умирали по пътя. Освен това култивирането им било много сложен процес, като само единици от тях успявали да цъфнат.

Цената на растенията още през 19-ти век станала доста висока. И в това нямало нищо чудно – през 1870 година един събирач на орхидеи струвал около 3000 паунда годишно. В Края на столетието само за „Сандерс” работели 20 колекционери от цял свят.

В началото размножаването на естествените форми в сбирките било въпрос на чиста случайност. С времето натрупаните знания и опит, както и откритието на Ноел Бернард през 1904 година, че развитието на семената на орхидеите зависи от микроскопичните почвени гъбички, дава силен тласък на размножаването на орхидеи в искуствени условия. По-късно през 1922 година Луис Кнудсон публикува независим от гъбичките, асимбиотичен метод за кълнене на семена. Това дава тласък на отглеждането на безбройните хибриди, но също така и база за успешно доразвиване на естествените форми. През този период на бум в интереса към орхидеите, голяма част от тях били унищожени в природата заради прекалено широката събирателска дейност.

През 1877 година Дж. Седен създава в градината „Вейч и синове” първия многородов хибрид. Той кръстосваLaelia devoniensis сCattleya superba и така създава Laeliocattleya Sedenii. До 1900 година по този начин били получени 35 многородови хибрида, а до средата на миналия век още 74. Най-много многородови хибриди били получени през 60-те години на миналия век., като участвали най-вече видове от родоветеCattleya,Laelia,Epidendrum,Vanda иPhalaenopsis.

Въпреки че орхидеите са сред най-бавно растящите цветя, разпространението им по света достига невиждани размери. До 60-те години на миналия век Ангрия се счета за създателка на култивираните орхидеи. В момента центъра на тежестта се е изместил към Далечния изток, Тайланд, Сингапур и Тайван, където има огромни плантации за орхидеи. Холандия също е един от центровете на производство на най-големите саксийни орхидеи –Phalaenopsis,Paphiopedilum,Cattleya иDendrobium.

Хиляди любители се занимават с успешното култивиране на много орхидеи в домашни условия. Със своето хоби те допринасят редките и застрашени от измиране орхидеи да се запазят под грижите на хората. В последните години „Орхидоманията” завладя и България. Особено след приемането на страната ни в Европейския съюз ние имаме възможност да поръчваме орхидеи от цяла Европа. Развитието на Интернет също така даде своя принос за обогатяване на знанията и обмяната на опит между любителите на орхидеи. Един от най-богатите източници на информация за всичко, свързано с отглеждането на орхидеи е FlowersNet.info. Ако и вие сте едни от заразените от великолепието на тези нежни и екзотични цветя – присъединете се към нас.

Статията е прегледана 11814 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 anistefanova (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 февруари 2011 в 20:00

Статията е страхотна, а във форума наистина има изключително много инфомация за отглеждането на различните видове орхидеи.

#2 jana1970 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 март 2011 в 20:08

Определено и аз съм от завладените от орхидоманията. Имам 3 фаленопсиса и благодарение на сайта успявам да ги опазя живи. Дано успея и да ги накарам да цъфнат при мен.
Отивам да чета и да се образовам :-)

#3 андон (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 април 2011 в 02:31

Интересна е статията

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook