Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Квисквалис, Рангунски катерач (Quisqualis indica)

Квисквалис, Рангунски катерач (Quisqualis indica)

Семейство Комбретови (Combretaceae )

Публикувано от на

Последна промяна на 06 януари 2011 г.

Това вечнозелено пълзящо растение произхожда от тропическите райони на Азия (Филипините, Индия и Малайзия). На височина може да достигне от 2 до 8 метра, като в естествените си условия дастига над 20 метра. За да се развие здраво и красиво цъфтящо растение следва да му бъде осигурен простор и подпори за развитие. Известно е и с името „рангунски катерач”, тъй като израства много бързо. Листата на Kвисквалис индика са силно издължени и заострени с дължина от 7 до 15 см. Цветовете са струпани на гроздове, издължени са и много ароматни. Когато венчелистчетата се разтворят в началото са бели, но впоследствие се променят към розово или червено, като и трите цвята могат да съществуват в един и същи грозд по едно и също време. Това придава уникалност на цвета, които със стоплянето на времето дори засенчват листата на Квисквалис. Ароматните цветове привличат пеперуди и пчели.
Растението намира широко приложение в традиционната медицина на Югоизточна Азия.

Място: Подходящо е за отглеждане и в контейнер. Растението изисква директна и обилна слънчева светлина. За нашите условия всъщност единствено удачен вариант е отглеждане в съд, който се внася за презимуване. Също така бихте могли да го засадите в градината от отгледаните в дома млади растения през зимата. Kвисквалис (рангунски катерач) не понася температури, по-ниски от 15-20 градуса. Изключително подходящо растение за покриване и украса на градината - огради, дървени рамки, беседки и арки.

Поливане: Поливането като цяло е умерено, през горещите летни е обилно, докато внесените за зимуване съдове просто се поддържат леко влажни. През лятото не допускайте почвата да изсъхва напълно.

Грижи: В съда, където ще отглеждате Kвисквалис индика (рангунски катерач) осигурете пропусклива почва за оттичане на излишната вода. Направете и добър дренаж. Почвеният субстрат следва да бъде хранителен с високо хумусно съдържание.
Рангунският катерач изисква редовно подрязване през активния сезон – лятото. Принципно цветовете се появяват на нови клончета и редовното подрязване на растението спомага за обилния цъфтеж. Освен това поради факта, че расте много бързо, подрязването е наложително и за да му придадете исканата от Вас форма и посока на развитие. Тори се веднъж на две седмици с торове за цъфтящи растения през топлите месеци.

Размножаване: Лесно дори за начинаещи цветари чрез семена, коренови издънки или резници. В началото растението е по-скоро храст, като в последствие израства като пълзящо.

Съвет на градинаря: Подрежете растението в края на зимата преди да го изнесете навън, когато времето се затопли и започва да израства.

Статията е прегледана 10958 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 христо христов (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 февруари 2011 в 20:18

много хубаво цвете!Колебаех се с какво да си озеленя терасата-текома или висцерия,но сега знам че ще това.Но откъде ще си намеря семена?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 17 февруари 2011 в 20:26

Здравейте,
Подобни на Вашите въпроси се коментират във форума в съответната тема ТУК. Всъщност точно тази тема провокира написването на този материал.

#3 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2014 в 19:32

Няма семена, никъде, какво да правим? Трябва да търсим по чужди фирми, аз започвам.

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 08 януари 2014 в 20:47

Те в България това тези цветя не са ги чували, вие семена очаквате.

#5 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2014 в 21:43

Ами, именно, вече го открих в немски сайт, ако не се лъжа, но нямах време да направя превод, но доколкото разбрах става въпрос за живо растение, защото цената му беше доста висока - около 19 евро.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook