Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Копър (Anethum graveolens)

Копър (Anethum graveolens)

Семейство Сенникоцветни (Apiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 12 януари 2011 г.

Произхожда от Азия и Средиземноморието. Образува стълбовидни корени с дълбочина 15-20 см., поради което и пресаждането дори на млади растения може да е проблематично. За да нямате проблеми при пресаждането на копъра, правете го докато растението е по-малко от 15 см. На височина копъра достига 1 метър. Листата са фини перести и много ароматни. Цъфти с малки жълти цветчета през юли и август. Подходящ е за всеки кухненски балкон.

Място: Идеалното място за отглеждане на копър е слънчево до полусенчесто място. Не обича въздушните течения, затова изберете защитено от вятър място.

Поливане: Поливането следва да е умерено, като никога не бива да допускате напълно изсъхване на почвения субстрат. Задържането на вода също е нежелателно. Затова направете добър дренаж на съда, където ще отглеждане копър. Не се тори.

Грижи: Можете да засеете семената направо в почвата през април. Съдът следва да е дълбок поне 20 см. заради дълбоките корени, които развива копъра. Почвеният субстрат е глинесто – хумусна градинска пръст и пясък в равни отношения.
Ароматните листенца можете да берете постоянно, а семената се събират през август/ септември.Най-сериозни проблеми откъм вредители можете да имате с листните въшки.

Размножаване: Чрез семена през април – май при температури над 8 градуса. Семената се покриват с тънък слой почва. Както бе споменато по-горе, съдът трябва да е дълбок поне 20 см. Младите покълнали растения е добре да се разредят при първа възможност за да избегнете проблемите с корените на по-късен етап.

Съвет на градинаря: Сейте копъра между други растения.

Статията е прегледана 9842 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook