Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Лайка (Matricaria chamomilla L.)

Лайка (Matricaria chamomilla L.)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 20 януари 2011 г.

Разпространена е из цялата страна. Да не се бърка с полското подрумниче - Anthemis arvensis L. и кучешката лайка - Anthemis cotula L., с които освен по листата и кошничките на цветчетата се различава и по миризмата - тази на лайката е приятна, докато на другите е тежка и неприятна.

За лечебна цел се използват цветните кошнички (Flores Chamomillae). Те се берат, когато езичетата на на периферните бели цветчета са в хоризонтално положение. Цветовете се откъсват с дръжка не по-дълга от 3 см.

В цветните кошнички се съдържа 0,5 - 1,5 % етерично масло с характерен син или синьозелен цвят. Цветът му зависи от съдържанието на азулени. Съдържат се и флавоноидни гликозиди, лутеолин, кверцетин, патулетин, които имат спазмолитично действие. Същото действие имат и кумарините умбелиферон и херниарин. Съдържат се още и слузни вещества, стероли, горчиви вещества и мастни киселини.

Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, успокояващо,потогонно и други действия. Най-важната действуваща съставка на етеричното масло е хамазуленът. Като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство лайката се използва вътрешно и външно при голям брой заболявания: възпаления на храносмилателната система - на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, колити, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Външно се прилага под формата на промивки при възпаление на конюктивите, хемороиди, болезнени и трудно заздравяващи рани, мокрещи екземи и др. Под формат на инхалации се предписва при грип,фарингити, ларингити и др. Като успокояващо средство лайката намира приложение при болезнена менстурация и при смущения на съня (в Италия чаят от лайка се продава в пликчета с надпис Sogni d`oro - "Златни сънища". Лайката се използва в козметиката за освежаване на кожата и за поддържане цвета на русите коси.

Най-добре е да се използва извлек, получен на студено (10 чаени лъжички лайка се заливат с 500 мл.студена вода. След осем часа се прецежда и се изпива за 1-2 дни. Може да се използва и запарка за вътрешно и външно приложение - 2-3 супени лъжици билка се залива с 250 мл.вряща вода и престоява в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Статията е прегледана 3919 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook