Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Мюленбергия (Muhlenbergia capillaris (muhly grass))

Мюленбергия (Muhlenbergia capillaris (muhly grass))

Семейство Житни (Poaceae (Gramineae ))

Публикувано от на

Последна промяна на 21 януари 2011 г.

Мюленбергията (съвсем незаслужено) е една малко позната у нас трева. Тя е от сем. Poaceae (Житни). Произхожда от Югоизточните американски щати. Има презимуващо брадато коренище.

Листата са дълги, много тясно ланцетни, тъмно зелени, образуващи компактна туфа. Височината и по време на цъфтеж е 60-90 см. Цъфтежът е есенен - прeз октомври - ноември. Цъфти с нежни, много фино разклонени метлици, които приличат на пухкави розово-лилави пера.

Голяма 3-4 годишна туфа представлява невероятно красива гледка - един ефирен розов облак. Може би една от най-красиво цъфтящите и атрактивни треви, при това непосредствено преди зимата. Истински подарък преди студът и сивотата да завладеят градината. И тук има едно НО.... За да успее да се покаже в цялото си великолепие, мюленбергията се нуждае от дълго и топло лято и също такава есен. Поне за България. Предполага се, че в Тексас и Флорида, откъдето произхожда, те са именно такива и там цъфтежът и започва доста по-рано, несмущаван и непрекъсван от слани и студове. Т.е. за условията на България, ако се случи хладна и влажна годината, цъфтежът ще е по-кратък и няма напълно да се разгърне. Това е причината не всяка есен тя да изглежда така, както ви се иска. И освен това в Южна България и покрай морето тя ще има по-голям шанс всяка есен да ви радва с красотата си.

Отглеждането и е безкрайно лесно - иска много слънце, топлина и добър дренаж. Извънредно сухоустойчива - съперничи на сукулентите. Развива се прекрасно на бедни почви. Зимоустойчива е - дори и за Северна България.

Мюленбергията може да се сади в бордюри, тревни и цветни композиции. Яркото и присъствие я прави много подходяща и за солитер.

Мюленбергия (Muhlenbergia capillaris (muhly grass))

Мюленбергия (Muhlenbergia capillaris (muhly grass))

Статията е прегледана 7653 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 В.Тодорова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 март 2011 в 21:31

моля да ми кажете от къде мога да се снабдя с цветето "МЮЛЕНБЕРГИЯ" Благадаря предварително

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 26 март 2011 в 15:13

Здравейте,
Тази статия е от Alpina и в нейния разсадник би трябвало да има. Поне на сайта и го има това интересно растение - Разсадник "Зелена пролет"

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook