Почвеният субстрат

Почвеният субстрат

Публикувано от на

Последна промяна на 27 януари 2011 г.

Почвеният субстрат е основният източник на хранителни вещества за растенията. Влиянието му върху качеството на отглежданите растения е по отношение на хранителният състав, киселинността на почвата, както и механичният състав.
Основният показател, по който се избира почвен субстрат за растенията е тяхната нужда от хранителни вещества. Една почвена композиция може да е богата, а друга – бедна откъм хранителни вещества. Липсата на даден микро- или макроелемент без съмнение също е определящ за добрия декоративен вид на отглежданите у дома, на балкона и в градината цветя. Третото, но не и по значимост качество на почвения субстрат е киселинността и – това влия върху минералното хранене на цветята.

Листовка, чимовка, градинска почва . . . Все понятия, срещащи се в описанието на всяко едно цвете в частта за определяне на подходящата за отглеждане почва. Но какво означават тези важни за качеството на всеки почвен субстрат композиции?

Листовка – получава се от гниенето на листата на широколистните дървета и храсти. Важна част от почвения субстрат по отношение на въздухо- и водопропускливостта. Листовката сама по себе си е лека и рохкава, със слабо кисела реакция (бук, клен и липа) или по-силно изразена кисела реакция (бор, ела, смърч и др.). Листовката е бедна откъм хранителни вещества. Качествената листовка е светлокафява и съдържа много малко неразложени остатъци от листа. За да се получи качествена листовка са необходими и малко количество добре угнил оборски тор, както и вар с оглед регулиране на киселинността и ускоряване на гниенето на листата. Не толкова качествена, но напълно подходяща е листовката от парка, престояла зимата под снега.

Чимовка – Това е частта от почвата, която осигурява богатото хранително съдържание. Получава се от затревени терени, в които преобладават сладки треви. Като консистенция, чимовката е тежка и плътна. Влиза в състава на всяка качествена почвена смеска.

Торф – добива се от тресавищата и се получава от гниенето на горните слоеве. Торфа е лек, въздухопропукслив и хигроскопичен. Също както и листовката, торфа е беден откъм хранителни вещества. Реакцията на торфа е кисела – pH е между 5 и 7. На цвят е различен в зависимост от мястото на добиването му.

Пясък – едва ли е нужно да влизаме в подробности относно пясъка. Важно е да се знае, че най-подходящ за цветята у дома и в градината е речния пясък поради неговата чистота. Основната функция на пясъка в почвеният субстрат е повишаване на въздухо- и водопропускливостта. Самостоятелно е много подходящ за ползване при размножаване чрез резници.

Перлит – това е вулканична скала, която след преработка добива познатия ни от строителните магазини бял цвят. Изключително лек, въздухо- и водопропусклив материал. Важен и достъпен елемент на леките почвени смески, подходящи за чувствителни откъм почвена влажност цветя.

Оборски тор – това е добре угнилият оборски тор. Получава се от прегарянето и разлагането на екскрементите на животните (домашни). Това е най-хранителната част в почвеният субстрат, особено богат на азот. Намалява киселинността на почвата и подобрява хранителният и състав. Задължително е да е добре прегорял и угнил – в противен случай ефекта от ползването му е вреден за цветята.
Един от основните недостатъци на добре угнилия оборски тор, който се продава в магазините е наличието на инсектициди в него.

Компост – най-просто компостиране е декомпозирането на органична материя в почва. Има много описани начини за направата на качествен компост. При всички случаи става въпрос за събиране, натрупването и угниването на отпадъци от органичен произход, примесени с градинска почва. Може да се ползва и малко количество гасена вар с цел намаляване на киселата реакция при гниенето. Периодично се овлажнява и преобръща.

Мъх – основно се използва при размножаване чрез семена, както и при отглеждането на орхидеи и бромелии. Спомага за поддържането на влагата в субстрата, особено за чувствителни към почвената влажност растения.

Кора – става въпрос за кори от иглолистни дървета (бор). Основното им приложение е при отглеждането на орхидеи и бромелии. Леки са, водо- и въздухопропускливи и с кисела реакция. Ако събирате борови кори от природата задължително ги дезинфекцирайте (пропарване). Ползват се в комбинация със сфагнум мъх, корк и дървени въглища.

Дървени въглища – основното предназначение на дървените въглища е дезинфекция и водопоглъщане. Добавят се в малки количества (най-вече при отглеждане на орхидеи и бромелии), като по този начин от една страна абсорбират излишната влага и от друга – предотвратяват гнилостните процеси в субстрата.

Според изискванията на различните групи растения, на пазара се предлагат множество специализирани почвени смески. Те могат да бъдат леки или тежки, хранителни или не, с кисела или основна реакция, водо- и въздухопропускливи и др. От особена важност е да познавате специфичните нужди на вашите цветя, за да ги отглеждате здрави и красиви.

Статията е прегледана 12728 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook