Босилек (Ocimum basilicum L.)

Босилек (Ocimum basilicum L.)

Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Публикувано от на

Последна промяна на 18 февруари 2015 г.

Босилекът произхожда от тропичните части на Азия, въпреки че е повсеместно разпространен като билка и подправка. Може да го срещнете в най-разнообразни разновидности и аромати – лимонов, на анасон, канела и мащерка.

 

 

Сортове и видове:

  • Основният сорт с кулинарно приложение е камфорният босилек (O. basilicum).
  • Компактни сортове с дребни листа, често наричани храстовиден босилек или дребен босилек (O. minimum), са популярни в Гърция и са подходящи за отглеждане в саксии и сандъчета. Сред тези сортове е и “Green Globe”.
  • Видовете с едри листа включват сортове като “Napolitano”, известен и като “Lettuce Leaf” и “Italian”. Има големи, набръчканиу светлозелени листа и е перфектен за приготвяне на песто. “Genovese” е друг сорт, популярен в Италия, перфектно съчетаващ се с домати и чесън.
  • Видове с цветни листа се използват за декоративни и кулинарни цели. Те включват сортовете “Red Rubin”, “Purple Ruffles”, който е с накъдрени листа, и “Ararat” – със зелени, изпъстрени с лилаво листа и мирис на анасон.
  • Видове с цитрусов аромат са кръстоски на обикновен и американски босилек (O. americanum). Тези хибриди включват сортовете “Lime”, “Sweet Dani” и “Mrs Burn’s Lemon”. Сортът “Lesbos” има силни нотки на подправки и цитрусови аромати.

 

Отглеждане: Срещат се около 60 вида босилек в естествена среда в тропическите и субтропическите райони на Азия и Африка. Могат да бъдат едногодишни и многогодишни растения и храсти с прости ароматни листа и съцветия от малки, бели или розови цветове, подобни на цветовете на мащерката.

 

Място: Босилекът изисква слънчево и топло, защитено от вятър място. Почвата трябва да има много добри дренажни свойства. Ако отглеждате босилек в помещение, следва редовно да проветрявате. Ако сте решили да отглеждате навън, изнесете растенията когато минималните температури са над 12 градуса.

 

 

Грижи: Босилекът има нужда от редовно поливане, но не преполивайте, тъй като растенията са чувствителни на прекомерна влага. Затова почвата трябва да има добри въздухо- и водопропускливи свойства. Оптималната температура е над 16 – 18 градуса. Ако го отглеждате на сенчесто и хладно място, не очаквайте хубави и здрави растения. Редовно откъсвайте съцветията, за да стимулирате растежа и да удължите продуктивния живот.

 

Събиране и съхранение: Събирайте младите връхчета, зрелите листа и съцветията по всяко време. Дръжте ги далеч от пряка слънчева светлина и като изсъхнат, ги натрошавайте и съхранявайте в стъклени съдове, на хладно и тъмно. Растенията се запазват по-добре във фризер, отколкото изсушени, но се обезцветяват и са подходящи единствено за готвене. Ако сте решили да съхранявате във фризер, замразявайте листата цели, а не накълцани, понеже се натрошават много лесно, когато са замръзнали.

 

Размножаване: С изключение на многогодишните сортове босилек, Огромното мнозинство от видове са едногодишни и се отглеждат от семена. Засяват се на плитко и покълват на топло. Когато растенията поотраснат се разсаждат през 20 – 30 см. За дремните сортове и през 40 – 50 см. За по-едрите сортове. Многогодишните сортове се размножават най-лесно чрез резници. Те се вкореняват лесно във вода.

 

 

Болести и вредители: Босилекът е любимо растение на листните въшки, както и на гъбичните болести (Fusarium). Често страда и от сива плесен (Botrytis). Като инсектициди и фунгициди ползвайте природни продукти, тъй като идеята да ги отглеждаме е да ги консумираме. Като профилактика на заболяванията, подобрете условията на отглеждане – по-висока температура и проветряване.

 

Интересно за босилека: Растението е естествен дезинфектант. Ако го отглеждате до балконска врата или прозорец, гони мухите и комарите.

 

Приложение в народната медицина: Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав. Познати са няколко типа етерично масло - със съдържание главно на линалоол и метилхавикол или или камфора и др. В дрогата са установени сапонини,танини, органични киселини, флавоноиди и др.
Има противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и др. действия, които се дължат на етеричното масло.

Билката се употребява за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити,гастрити и ентерити (особено придружени от колики). Намира приложение при кашлица и бронхиална астма. Препоръчва се при възпаление на пикочните пътища, при зъбобол,хрема, ангина и др. Дрогата влиза в състава на препарати за лечение а кашлица, чревни колики и др.
В големи количества може да предизвика отравяне.
Прилага се под формата на отвара от 1-2 чаени лъжички билка на 250 мл. вода, която се изпива за 1 ден.

 

Статията е прегледана 23980 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 genovevab (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 април 2011 в 13:29

Мисля,че това е най-лесната за отглеждане билка и подправка.Закупих си семена и засадих в сандъчета. През цялото лято имах свежа подправка,а за зимата си изсуших.Ако сте забравили да полеете листата се свиват,но след обилно поливане отново са свежи. Успех на всички градинари.

#2 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 01 февруари 2013 в 13:50

Напишете как се отглежда?

#3 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 март 2013 в 12:08

В коментар 1 Ви е написано, че е много лесно за отглеждане, което значи, че няма нищо особено - посаждате в сандъче, поливате, държите на слънце цяло лято и това е.

#4 Cupcake (Регистриран потребител)

Публикуван на 14 октомври 2014 в 19:47

Гледам си го от години, различни сортове, много ми харесва, само редовно поливане , без удавяне :) и е чудесен. Тази година за първи път нещо не е наред с босилека ми, някаква гадинка го е нападнала, листенцата са като нахапани от охлюв, но не го намирам по растението, хапнало си е и от ригана и от листата на чилито, но най-много му харесва босилека и не знам какво да направя?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook