Кокосова палма (Cocos nucifera)

Кокосова палма (Cocos nucifera)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Въпросът за произхода на кокосовата палма е спорен. Според едни източници произхожда от тихоокеанските острови, според други от Южна Америка. Където и да е родината на тази палма, първото нещо за което се сещаме като я зърнем е тропически плаж. И това съвсем не е случайно – палмата е устойчива на сол. Това е и причината в тропиците да я ползват за озеленяване и подсилване на тропическия ефект по крайбрежните алеи, булеварди и плажове.
В природата кокосовата палма достига на височина до 20 метра, но съществуват и палми джуджета. Листата са жълто – зелени с дължина около 3-5 метра. В стайни условия също можете да отгледате кокосова палма, която на височина ще достигне до 2-3 метра. Тук ще се спрем на отглеждането на кокосова палма като стайно растение.

Място: Кокосовата палма е топлолюбиво тропическо растение и обича високи температури – 20-25-30 градуса. Както се досещате, в никакъв случай не допускайте температурите да падат под 20 градуса. Осигурете и най-светлото място в дома. През лятото изнесете на балкона или в градината, като е добре да засенчвате само в най-горещите часове на летните дни. Осигурете добро проветрение.

Грижи: Кокосовата палма обича високата въздушна влажност. Затова е много важно ежедневно да я пулверизирате, особено през горещите летни дни. Поливането през лятото следва да бъде обилно, докато през зимата по-умерено.
Почвата за кокосова палма трябва да е с добра въздухо- и водопропускливост и много добър дренаж на съда за оттичане на излишната вода. Пресаждайте само при необходимост – кокосовата палма трудно преживява пресаждането. При пресаждане внимателно извадете от саксията, без да пипате корените. Просто поставете в новата саксия (с няколко сантиметра по-голяма) и допълнете нова почва.
Торете през топлите месеци на всеки две седмици и редовно избърсвайте листата с влажна кърпа.

Размножаване: Не е трудно, но изисква търпение. Изберете добре узрял и здрав кокосов орех. Положете го в почвата до половината, като изберете голям съд, за да не се налага да пресаждате поне няколко години. Поддържайте почвата умерено влажна. Първо избиват корените, а после и листата. Това обаче се случва след няколко месеца. След това растежа се ускорява.

Статията е прегледана 21783 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 emil (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 август 2011 в 16:51

Не пога да разбера, защо ма коксовата палма и съхнат листата, купих я преди вда месеца и я пресадих в по-голама саксия с добавяне на нова торфена пръст.Дали не збарках с това пресаждане, поливам я обилно и а пулверизирам постоянно в топлите летни дни...

#2 Vels (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 31 август 2011 в 14:03

Току що си купих нова кокосова палма от Кауфланд и много ми се иска да си я запазя. Аз по принцип не съм добър градинар,но все пак да се пробвам.Ако може някой да ми каже при поливане може ли да се мокри кокосовия орех?

#3 Tzvetoslav Iliev Boyanov (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 септември 2016 в 12:55

Пръстта на кокосовата палма сменя ли се и как става това?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook