Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Кротон (Codiaeum variegatum (Croton))

Кротон (Codiaeum variegatum (Croton))

Семейство Млечкови (Euphorbiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 февруари 2011 г.

Кротонът произхожда от Югоизточна Азия и по-точно от Малайзия. Изключително популярно листно – декоративно стайно растение, което присъства масово в дома и офиса. На височина достига до 40-60 см., а настрани се разпростира до 30-40 см. Листата са насочени настрани и нагоре, оцветени с ярки цветове и необикновена форма – най-често овални или с форма на вилица.

Място: Кротонът предпочита светло място, но не огрято от директните слънчеви лъчи. Единствено на пряко слънце можете да го поставите през зимата, когато слънцето е по-слабо. През останалото време Кротона най-добре ще се чувства на шарена сянка. Идеалното място за да отгледате едно здраво и красиво растение е източния или западен прозорец. По отношение на температурата, кротона предпочита умерени температури – през лятото до около 20-25 градуса, а през зимата не по-ниска от 15 градуса. Кротонът не обича резките промени в температурата!

Грижи: Кротона е от растенията, които се нуждаят от висока въздушна влажност. Затова е препоръчително да овлажнявате въздуха, особено през горещите летни дни. Сигурен признак за ниска въздушна влажност са кафявите връхчета на листата. По отношение на поливането, не допускайте почвата да изсъхне напълно. През зимата поливайте умерено, а през лятото – обилно след като леко е засъхнал горния почвен слой. Осигурете водопропусклива почва и добър дренаж на съда за оттичане на излишната вода.
Кротонът не е придирчив към почвения субстрат. Най-добре би се чувствал в равни части листовка, торф, пясък и чимовка. Тори се всяка седмица през лятото с тор за листно – декоративни растения.
Пресаждайте само при необходимост. Кротонът обича да му е „тясно” – избягвайте големите съдове. Ако все пак се налага пресаждане, бъдете много внимателни и се постарайте да не пипате корените. По възможност извадете цялата пръст от старата саксия, поставете в 1-2 номера по-голяма и допълнете отстрани с нова почва. Така ще стресирате минимално растението.

Размножаване: Най-лесно е размножаването с резници, което не изисква някакви особени познания и е подходящо дори за начинаещи цветари.

Съвет на градинаря: Поддържайте въздушната влажност висока чрез редовно пулверизиране или поставяне на саксията над съд с вода. Също така редовно забърсвайте листата с влажна кърпа – праха загрозява растението и то губи много от декоративния си ефект.

Статията е прегледана 22107 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 valetovd (Регистриран потребител)

Публикуван на 19 август 2012 в 14:52

Купих си кротон.Доста голям и с много красиви листа.Отна4ало растението беше много хубаво,избиваха му нови листа,но понеже все още беше в саксията ,с която го бях купила,го пресадих в по-голяма
саксия.От тогава запо4наха да му по4ерняват листата и спря да расте.Знаете ли на какво се далжи това?

#2 otli4nikat2 (Регистриран потребител)

Публикуван на 30 юли 2013 в 22:40

Сигурен признак за ниска въздушна влажност са кафявите връхчета на листата. За друго да се изкажат по компетентни колеги.

#3 Лена Давидова (Регистриран потребител)

Публикуван на 17 април 2015 в 16:12

Имах два подарени кротона преди няколко години, но загинаха след две годишен престой. Опитвала съм да вкореня от резници, но загинаха и се отказах.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook