Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Криптантус (Cryptanthus)

Криптантус (Cryptanthus)

Семейство Бромелиеви (Ананасови) (Bromeliaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 февруари 2011 г.

Криптантуса, както и останалите представители на сем. Бромелии, произхожда от Южна Америка (джунглите в басейна на р. Амазонка в Бразилия). Малка и компактна бромелия, която на височина израства до 10 см., а на страни се разпростира до 20-25 см. Понеже расте повече на широчина, отколкото на височина, Криптантуса се използва за покриване на големи площи. Цветово листата са обагрени много разнообразно - на ивици в зелено, червено, кафяво и жълто. Криптантуса се използва за оформяне на терариуми, флорариуми, за украса на интериора с други бромелиеви или като епифити за оформяне на стволове на дървета.

Най-разпространени за отглеждане са:
Криптантус бивитатус (Cryptanths bivitatus) със зелени с надлъжни шарки в по-светлозелено листа, които на дължина достигат едва 10 см;
Криптантус фостерианус (Cryptanths fosterianus) с напречни ивици розово и тъмнокафяво. Листата на Криптантус фостерианус са най-дълги – до 40 см;
Криптантус зонатус (Cryptanths zonatus) с бронзово-морави листа, напречно нашарени с кафяво.

За Криптантуса е характерно, че цвета е малък, невзрачен и скрит в листата за разлика от други представители на сем. Бромелиеви, при които цветовете са изправени и с висока декоративна стойност.

Място: Криптантуса обича светлината – осигурете му място до прозореца. До колко да е огряно от слънцето можете да определите от цвета на листата – по-светлите листа предполагат повече слънчеви лъчи, докато по-тъмните – по-оскъдно количество светлина. Температурите следва да са умерени и постоянни – през зимата около 16 – 18 градуса, а през лятото около 20-25 градуса.

Грижи: Растението предпочита умерената въздушна влажност. През горещите летни дни Криптантуса би се чувствал чудесно, ако го пулверизирате. Поливайте през лятото е обилно, докато през зимата редуцирайте поливките до толкова, че почвата да остава леко влажна. Най-подходящият почвен субстрат за Криптантуса е водопропусклив субстрат с високо съдържание на хумус и хранителни вещества. В почвеният субстрат следва да присъства добре угнил оборски тор, листовка и пясък.
Торете през лятото през 2 седмици с торна вода с намалена наполовина доза тор в нея.

Размножаване: Криптантуса се размножава чрез разделяне на розетката през пролетта. Отделените издънки засадете и отглеждайте при температура около 20 градуса. Добра идея е да покриете растението с прозрачен плик или буркан за по-висока и постоянна въздушна влажност и топлина.

Съвет на градинаря: През горещите и сухи летни дни пулверизирайте растението ежедневно.

Статията е прегледана 7287 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook