Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Гербер (Gerbera)

Гербер (Gerbera)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 09 февруари 2011 г.

Гербера произхожда от Южна Африка, Мадагаскар и Азия. Родът наброява около 40 вида. Растението е кръстено на немския ботаник Traugott Gerber. Можете да го отглеждате както като градинско, ката и като стайно цвете, но за нашите географски ширини, удачният вариант е като стайно растение. Цъфти през топлите месеци от май до август с жълти, оранжеви, червени и розови цветове.
Гербера има свойството да пречиства въздуха в помещението, в което го отглеждате. Също така е важно да знаете, че Гербера е от трудните за отглеждане в стайни условия цветя и не е за предпочитане за начинаещи цветари.
Най-разпространения вид Гербер, който е култивиран за отглеждане в домашни условия е Gerbera jamesonii. Той произхожда от Южна Африка. За разян цвят се отглежда Gerbera jamesonii, както и кръстоска на Gerbera jamesonii с G. Viridifolia. При някои екземпляри диаметъра на цвета е до 30 см. Един от най-разпространените сортове гербер е ”Brigadoon Red”.

Място: Гербера обича много светлина. Ако го лишите от директните слънчеви лъчи, растението ще се издържи. Идеалното място през зимата е източния или западен прозорец.
Температурите следва да са високи - през лятото 23-27 градуса, а през зимата около 20 градуса, но не по-ниска от 15 градуса.

Грижи: Герберите предпочитат умерената въздушна влажност. Почвата трябва винаги да бъде влажна, затова поливайте периодично и умерено, когато горния почвен слой засъхне. Пълното изсъхване на почвения субстрат е пагубно за растението.
По отношение на почвата Гербера не е взискателен. Почвеният субстрат трябва да бъде въздухо-, водопропусклив и добре дрениран за оттичане на излишната вода.
Торенето е с фосфатен тор ежеседмично през активния период на цветето – от април до септември.
Ако се налага пресаждане, правете го през пролетта преди активния период.

Размножаване: Гербера се размножава най-лесно чрез разделяне на коренищата. При размножаване от семена имайте предвид, че цъфтежа ще закъснее.

Статията е прегледана 12443 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook