Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Циперус (Cyperus)

Циперус (Cyperus)

Семейство Острицови (Cyperaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 10 февруари 2011 г.

Циперус е голям род с над 600 вида, популярни с много имена – Циперус, Кипарисова трева, Папирус, Палмичка, Японско чадърче, острица, котешка трева, жаборняче. Най-популярният за стайно отглеждане е Ц. Алтернифолиус (Cyperus alternifolius). Произхожда от Мадагаскар, като в естествените си условия расте около реките и водоемите и на височина там може да достигне до 3 - 5 м. В стайни условия на височина достига до 1 м, а настрани се разпростира до около 40 - 50 см. Името Палмичка, а също така и Японско чадърче идват от наподобяващата палма форма на стеблото и листата. Стеблото е дълго около 90 – 100 см, вертикално, а на върха на стеблото са листат, които излизат радиално в короноподобна розетка. Листата са дълги 20 – 25 см. и широки няколко милиметра. Най-популярните отлеждани Циперуси са със зелени листа, но има и такива с бяла ивица по средата. Цветовете на Циперуса са събрани в основата на листата, но те нямат декоративна стойност.
Ципериуса има трайно място в историята и по-специално в написването и. От C. papyrus се е правил египетския папирус. C. giganteus или по-известен в Мексико като cañita, се използва за изработка на популярните мексикански шапки сомбреро. C. textilis и C. pangorei се използват за изработка на рогозки в югозападна Индия.

Място: Циперуса обича слънчевата светлина. През лятото, когато слънцето е много силно, можете леко да го засенчите (зад завеса), а през зимата най-добре би се чувствал огрян от директните слънчеви лъчи. Циперуса е топлобюбиво растение и това е свързано с произхода му. През лятото температурата следва да бъде около 20 – 25 градуса, докато през зимата не бива да пада под 15 градуса.
През лятото Циперуса е много подходящ за засаждане около водоеми.

Грижи: Поддържайте висока въздушна влажност. През лятото ежедневно пулверизирайте растението или поставете саксията над съд с вода. Поливането през лятото е обилно, докато през зимата по-пестеливо. При всички случаи не допускайте почвата да изсъхва. Напротив – тя трябва да бъде винаги мокра, тъй като Циперуса е блатно растение.
Предпочитаната от Циперуса почва е глинеста. Съдът трябва да е добре дрениран за оттичане на излишната вода. Това е едно от малкото растения, които ще се чувстват в естествената си среда дори ако саксията е подгизнала.
Тори се през топлите месеци всяка седмица с торна вода – тор за листно – декоративни растения.

Размножаване: Чрез семена или резници. Ако сте решили да размножите Циперус чрез семена имайте предвид, че семената трябва да са пресни. След като ги посеете, поддържайте висока влажност и температура.
Размножаването чрез резници е по-популярно и същевременно по-лесно. Едно от стеблата се изрязва на около 15 – 20 см. от розетката с листата. В чаша за вода се сипват два пръста вода. Листата на резника се отрязват наполовина и се поставя в чашата с листата надолу така, че основата им да е във водата. Поставя се на светло, но сенчесто място. След около седмица се появяват първите коренчета. Когато водата се изпълни с корени, растението е готово за засаждане.

Съвет на градинаря: Ако поради ниска въздушна влажност листата на Циперуса изсъхнат при връхчетата, можете спокойно да ги изрежете до основата. На тяхно място ще поникнат нови.

Статията е прегледана 12352 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 cvetelina petrova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 март 2012 в 15:45

От къде мога да го купя този Cyperus alternifolius(циперус)?

#2 izumrud77 (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2012 в 12:31

ot kade moga da go zakupq

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook