Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Исусов венец (Трънен венец) (Euphorbia milii)

Исусов венец (Трънен венец) (Euphorbia milii)

Семейство Млечкови (Euphorbiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 февруари 2011 г.

Исусовият венец е растение от голямото семейство Млечкови, в което са представени огромен брой растения. Друг популярен представител на това семейство е Коледната звезда. Растението е наречено в чест на барон Майли – губернатор на остров Реюнион, донесъл Исусовия венец във Франция през 1821 г. Исусовия венец произхожда от о-в Мадагаскар. На височина растението достига до 100 – 120 см. Има големи и твърди бодли, поради което растението често е оприличавано на кактус. И въпреки, че е сукулентно растение, условията за отглеждане са по-скоро сходни с тези на тропическите зелени растения, отколкото с тези на кактусите и сукулентите. Това е и основната причина много цветари да не се справят с отглеждането на Исусов венец – те отглеждат растението като класически сукулент (много оскъдно поливане).
Исусов венец/Трънен венец (Euphorbia milii)Исусов венец/Трънен венец (Euphorbia milii)

Място: Исусовият венец не обича директните слънчеви лъчи. Предпочитаното за растението място е полусенчесто, но все пак светло. Ако отглеждате Исусовия венец на сенчесто място, цъфтежа няма да е обилен. Температурата не бива да пада под 10 градуса. През лятото можете да изнесете на балкона или в градината на шарена сянка.

Грижи: Поливането следва да бъде умерено през лятото и силно редуцирано през зимата. Поливайте когато горният почвен слой е изсъхнал напълно. Идеалният почвен субстрат за Исусовия венец е равни части пясък, листовка и градинска почва. При всички случай направете много добър дренаж за оттичане на излишната вода. Исусовия венец е много чувствителен на преполиване. С добър дренаж ще намалите значително риска от преполиване.
Исусовия венец е много издръжливо растение. Отклоненията от правилата за отглеждане не се отразяват фатално на растението. На практика за кратко време понася и директно слънце, и преполиване, и температури под 10 градуса (но не по-ниски от 4), и жеги от 40 градуса.
Исусовият венец поняса леко пресаждането. При пресаждане използвайте един номер по-голяма саксия.
Исусов венец/Трънен венец (Euphorbia milii) Исусов венец/Трънен венец (Euphorbia milii) Исусов венец/Трънен венец (Euphorbia milii) Исусов венец/Трънен венец (Euphorbia milii)

Размножаване: Чрез стъблени резници, които се вкореняват във вода или пясък. След като отрежете резниците, оставете за няколко дни да засъхнат добре.

Съвет на градинаря: Сокът на растението, както и на останалите представители на сем. Млечкови е отровен. Винаги бъдете внимателни, когато пресаждате или размножавате Исусовия венец.

Статията е прегледана 42253 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Azaliq (Регистриран потребител)

Публикуван на 21 април 2012 в 15:03

Исусовият венец е много интересно и красиво цвете!

#2 Поля (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 юли 2012 в 21:14

Много харесвам това растение. Купих си го и се грижа с много любов. Излъчва някакво спокойствие в домът ми.

#3 Поля (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 януари 2013 в 20:00

Много харесвам това растение. Купих си го преди година беше обилно нацъфтяло итолкова по вече не му видях цветовете,а се развива перфектно.

#4 ЖАНА ДИНЕВА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 май 2013 в 15:06

Исусовият ми венец е обилно цъфнал, но листата му покафеняват и падат, знае ли някой каква е причината за това ?

#5 cvetana_kostova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 май 2013 в 18:15

Интересува ме как се размножава?Аз сложих чепка за корени,но като че ли няма шанс.За сега нищо,а чепката я сложих от доста време.Хубава си е чепката,но се страхувам да не загние във водата.Моля за помощ при моята некомпетентност.Благодаря предварително.

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 май 2013 в 05:00

Принципно вкореняването в пясък е по-успешно точно заради опасността от загниване. Това не само за исусовия венец, а по принцип.

#7 cvetana_kostova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 май 2013 в 15:17

Много благодаря за отговора!Изненадах се,не очаквах!Но надеждата умира последна :) .Ще насадя чепката в пясък и ще чакам резултат.Още веднъж много,много....Благодаря!!!

#8 Лорена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 март 2014 в 18:12

Здравейте, Подариха ми такова цвета в една малка саксийка. Не знаех какво е и го пресадих в градинска почва и го полях обилно с вода. Сега е малко неувяхнало (цветчетата), но листата са наситено зелени. Дали съм прекалила с водата или мястото до прозорец с щора му е прекалено светло? Моля за съвет защото това е първото ми цвете и го пресадих по инструкции по телефона.

#9 Диана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 юни 2014 в 11:29

Подариха ми такова цвете което е на доста години според мен. Жената която ми го даде просто нямаше възможност да се грижи за него. Растението е доста занимарено. Саксията е препълнена от кореновата система и на практика почти няма почва. По върховете на стеблата има листенца, но те са много малко. В момента прилича на един голям "трън". Мога ли да го подрежа за да се оформи и да се почисти от излишните резници.Много искам да върна живот на това растение, а не зная как. Искам да го видя цъфтящо.

#10 Али (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 април 2015 в 17:01

Дадоха ми клонка/трън с 3 зелени лисчета/,сложих я във вода за сега има 1 коренче.Прочетох инструктажите, моля за съдействие.Да чакам ли поява на друг корен? Или да го засадя в пясък сега?

#11 асен танев (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 юли 2016 в 14:20

От къде мога да закупя един-два броя от христовия венец Имах четири, но двата розови загинаха, сега имам два бели.

#12 Ели Бодакова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 февруари 2017 в 23:04

Знае ли някой,защо листата на Исусовия венец пожълтяват?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook