Лизиантус (Lisianthus)

Лизиантус (Lisianthus)

Семейство Тинтявови (Gentianaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 февруари 2017 г.

Лизиантуса е храст, който в домашни условия в нашата страна се отглежда като едногодишно стайно цвете. Произхожда от Северна Америка (южните щати на САЩ и Мексико). Родът обхваща 3 вида. На височина достига до 50 – 60 см. Цъфти с прости или кичести сини, лилави, розови или бели цветове през лятото. Има и двуцветни сортове, които са особено красиви.
На пазара се предлага Eustoma grandiflorum syn. Lisianthus russellianus. Произхожда от Северна Америка (Средния запад от Небраска до Тексас). Този сорт има ефектни подобни на лале цветове, като освен за отглеждане в стайни условия, е популярен и за рязан цвят – цветовете издържат във ваза до 3 седмици.

Място: Предпочитаното от Лизиантуса място е на светло, но полусенчесто. За кратко време може на понесе пряко слънчево греене, но при всички случаи му осигурете шарена сянка. У дома можете да го отглеждате на източен или западен прозорец. През лятото е добра идея да изнесете Лизиантуса на балкона или в градината, но на шарена сянка. Температурата следва да бъде умерена – около 20 - 25 градуса през лятото и не по-ниска от 15 градуса през зимата.

Грижи: Лизиантуса обича високата въздушна влажност. Затова пулверизирайте редовно растението, особено през горещите летни дни. Лизиантуса е податлив на сиво гнине, затова профилактично пръскайте с фунгицид. Поливането е умерено, като между две поливания е добре почвата леко да изсъхне. Най-подходящият почвен субстрат за отглеждане на Лизиантус е универсална градинска почва. Съдът, в който отглеждате цветето трябва дъ бъде добре дрениран за оттичане на излишната вода.
Тори се през лятото всяка седмица с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Чрез семена при температура 23 – 25 градуса. Семената са много дребни и за да покълнат имат нужда от светлина. Затова те се поръсват върху почвата и съда, където ще покълват се покрива с прозрачен материал (домакинско фолио). Така семената са на светло и влажно, като температурата също е относително постоянна. Семената покълват за около 2 -3 седмици. След появата на първите изтенски листа, младите растения се разсаждат.

Съвет на градинаря: След прецъфтяване отрежете стеблата ниско.

Статията е прегледана 15713 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Татяна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 февруари 2011 в 12:56

Това цвете страшно прилича на роза, но синя.
Имате ли идея от къде може да се купи? Страхотно е. :-)

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 16 февруари 2011 в 17:48

Здравейте,
Първо Честито - Вие сте първият коментирал статия в сайта, при това почти веднага след като пуснах системата :-).
Лизиантус има в Градински център Стрелиция - Лизиантус, Еустома Lisianthus Sapphire Blue - поне така пише на сайта. Даже има и бял - Лизиантус, Еустома Lisianthus Sapphire White

#3 Angelina_S (Регистриран потребител)

Публикуван на 19 февруари 2011 в 22:10

Семена има в М&М Трейдинг. А готови растения съм виждала в Баумакс (но миналата година...)

#4 нина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 декември 2012 в 17:13

сега си купих семена от М&М Трейдинг,утре ще ги сея

#5 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 януари 2014 в 02:14

Посях семенца преди 14 дни и днес, ако не бях взела лупа, нямаше да видя, че са се появили на две места многоооо миниатюрни зеленички двойки листенца. Въобще не знам кога се пикират!?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook