Галерия
Каменно цвете (Глоксиния, Синингия) (Gloxinia (Sinningia))

Каменно цвете (Глоксиния, Синингия) (Gloxinia (Sinningia))

Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 февруари 2011 г.

Каменното цвете е изключително популярно в нашата страна за стайно отглеждане. Родината на Глоксинията е Южна Америка (Бразилия) и за първи път е описано около 1700 година. Кръстено е на Бенджамин Петер Глоксин – немски ботаник. Малко и компактно, на височина достига до 20-25 см, а настрани се разпростира до 25-30 см. Цъфти през летните месеци от май до юни – юли с голямо разнообразие от цветове – бели, червени, розови, виолетови и много други. Цветовете са с форма на камбанка, обърнати нагоре.

Място: През лятото осигурете светло място, но не огряно от преките слънчеви лъчи. През зимата растението спи, чистата му умират, а грудката се съхранява на хладно и проветриво място до пролетта. Добра идея е да изнесете растението на балкона или в градината, но на шарена сянка.

Грижи: Най-важният елемент за да отгледате красиво Каменно цвете е поливането. В никакъв случай не мокрете листата на Глоксинията при поливане. Добра идея е да ползвате шише с биберон от минерална вода и да поливате внимателно саксията около грудката. Това е също важен момент – поливайте почвата около грудката, а не върху нея. Ако полеете грудката, отгоре ще се задържи вода, което ще доведе до гниене и сигурна загуба на растението. Най-удачният вариант за поливане на Каменно цвете си остава поливането отдолу – в чинийката. Така рисковете за увреждане на растението се елиминират напълно.
Почвеният субстрат за трябва да бъде водопропусклив, с много добър дренаж на дъното на саксията за оттичане на излишната вода. Най-подходящата за отглеждане на Глоксиния саксия е широка и плитка. Така ще можете да поливате по-уверено без риск да намокрите грудката или листата. Каменното цвете се тори веднъж седмично с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-популярният метод за размножаване на Каменно цвете (Глоксиния) и чрез листо или чрез грудки. Възможно е да размножите Каменно цвете и от семена, като те се сеят през март при температура около 20 градуса. Но имайте предвид, че трябва да се въоръжите с търпение – семената покълват за около 2 месеца, а до цъфтеж ще почакате около 7 месеца.
Можете да размножите Каменно цвете и чрез резници от цветонос, като по този начин напълно се запазват особеностите на майчиното растение при размножаване на хибридите. При размножаване със стъблени резници възпроизвеждане на признаците на хибридите (F1 - хибридите) по този начин е невъзможно.

Съвет на градинаря: За да ви радва с красиви цветове от май до юли, осигурете на Каменното цвете (Глоксинията) период на покой през зимата. За да приспите каменното цвете, спрете да го поливате през есента (септември). Постепенно листата ще изсъхнат и ще опадат. Пренесете саксията с грудката на тъмно, сухо и прохладно място. През втората половина на февруари извадете саксията, пресадете грудката от старата пръст и полейте леко около нея. Много любители се чудят как да поставят грудката в почвата. В общи линии вдлъбнатата страна на грудката, където са растежните точки е нагоре, а изпъкналата част е надолу. Около 1/3 от грудката оставете над повърхността. Преди да засадите грудката, можете да подрежете корените от долната и страна. Ако искате Глоксинията ви да цъфне с компактен събран букет от цветове, отстранете няколко листа от центъра на розетката.

Статията е прегледана 96908 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 daniela454 (Регистриран потребител)

Публикуван на 22 юни 2011 в 14:39

prekrasno e .ot kade moga da si zakupq i kakva mu e cenata

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 22 юни 2011 в 21:14

Като грудка се продава през пролетта. Цъфти в момента и се продава в повечето магазини за цветя. Не е претенциозно, много е красиво и с много разнообразни цветове.

#3 krasyy68 (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 март 2012 в 18:39

и аз си търся

#4 klear (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 февруари 2014 в 23:09

от къде мога да си купя тези напръсканите разкошни са, но по магазините поне в стара загора не съм виждала такива ???

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 февруари 2014 в 04:59

В Градински център Стрелиция например имат такива - http://www.strelitzia-bg.com/product/156/%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-Tigrina-Blue/

#6 tanq hristova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 март 2014 в 16:26

Здравейте! Аз си закупих преди месец от сортови семена до Кауфланд в Шумен.Ако имате и в Стара Загора такъв магазин проверете там. Грудката, която си купих е такава тигрова.

#7 Искра Рашева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 юни 2014 в 09:22

Имам глоксиния от един месец!
Вече разцъфтя и много и се радвам!
Моля, кажете какво да правя с прецъфтелите цветове!
Трябва ли да бъдат отстранявани?
Благодаря!

#8 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 февруари 2015 в 15:52

Имам каменни цветя,но листата им се извиват навътре и приличат на шушулки. Каква е причината за това?

#9 ellity (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 декември 2015 в 02:32

ами как да го приспивам през септември, като то тъкмо тогава цъфтеше с пълната си сила? В момента имам 2 глоксинии. На едната листата станаха меки, клюмнаха, а другата е в перфектно здраве. Как да ги приспя? Това със ''перфектните'' листа да го отрежа ли? какво да правя като не ще да спи?

#10 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 12 декември 2015 в 15:08

Здравейте,
Спрете поливането и ги сложете на по-хладно. Не навън, а на хладно, напр. остъклена тераса. И на по-тъмно. Така ще заспят.

#11 ellity (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 декември 2015 в 18:09

Благодаря ви за помощта bimbargo!
Те са ми в остъклението, на хладно са, но е много светло там, просто ще ги ''скрия'' на тъмно. :)

#12 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 декември 2015 в 18:35

Работата е там, че времето не е много студено и затова не заспиват. И на тях им е пролетно като на нас. Ето днес тук в София си беше супер през деня. Нощите са хладни, но пък дните като се облещи това слънце ...

#13 Христина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 декември 2015 в 15:12

Моята глоксиния се събуди преди седмица.Забелязах наченки на листенца.Проблем ли е това?Ще се задържи ли така или да се мъча да я приспивам някак?

#14 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 декември 2015 в 15:40

Здравейте,
Това време здраво обърква цветята. Бих ви посъветвал да я сложите на топло и светло. Не знам да има начин да се приспи в такава фаза.

#15 Жанна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 февруари 2016 в 18:04

Здравейте. Глоксинията ми прокара, но расте на височина. Същото се случи миналата година. Израстна 20 сантиметра с малки листа. Сега трябва ли да режа горните листа,съответно и част от стъблото и, за да се образува розетка или нищо няма да се получи след като така се деформира?

#16 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 февруари 2016 в 19:12

Здравейте,
Да не е на много тъмно място? Директното слънце трябва да се избягва, но на източен прозорец зад лека завеса няма проблем. Обикновено такова израстване се получава при липсата на светлина, не само при глоксинията.

#17 Жанна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 февруари 2016 в 11:03

Мерси за бързия отговор, bimbargo. Веднага я преместих на по-светло място, на на южен прозорец зад перде, всички прозорци са ми южни. Вече има четири миниатюрни листенца и е прокарало второ стъбълце с две листенца. Засега няма да режа, дано израснат нормални.

#18 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 29 февруари 2016 в 08:19

В интерес на истината, по това време на годината, когато слънцето не е много силно, аз ги гледам на югозападен прозорец на самия перваз без завеса. Като прецъфтят и слънцето стане по-силно, тогава ги местя на югоизточен прозорец, защото лятното слънце им идва в повече. Ной-добре на балкона сред другите растения.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook