Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Ятрофа (Jatropha)

Ятрофа (Jatropha)

Семейство Млечкови (Euphorbiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 12 август 2013 г.

Ятрофата произхожда от Централна Америка. Родът включва около 170 вида сукулентни растения, храсти и дървета (някои от тях са широколистни, като Jatropha curcas). На височина достига до 60 см. Ятрофата привлича със странния си вид – издуто в основата стебло и ярко зелени листа. Цъфти от април до октомври с дребни червени или оранжеви цветове. Цветовете са мъжки и женски. Растението е лесно за отглеждане и непретенциозно. Сравнително лесно понася засушаване.
В последните години се развива производството на биодизел от семена на Ятрофа (Jatropha curcas). Семената съдържат 30-40% масла. През 2008г. в световен мащаб засетите с Ятрофа площи са около 900 хил. кв. км., докато прогнозите за 2015г. са за 12,5 млн. кв. км. Предимствата на отглеждането на Ятрофа за биодизел основно са свързани с лесното развитие на растението в бедни и изтощени почви, както и развитата му коренова система, способна да достигне до вода дълбоко в почвата.

Място: Ятрофата обича директната слънчева светлина. Подходящо за отглеждане на Ятрофа място е източния или западен прозорец, а през летни дни можете да я изнесете в градината. В горещите дни можете да осигурите защита от директните слънчеви лъчи. Температурата следва да бъде умерена – около 25-30 градуса.

Грижи: Ятрофата се развива добре при умерено до обилно поливане през летните дни и съвсем оскъдно през зимните. Бъдете особено внимателни по отношение на поливането през зимата! Въздушната влажност следва да бъде умерена. През най-горещите летни дни можете да пулверизирате листата.
По отношение на почвения субстрат Ятрофата не е придирчива. Добре е все пак почвата да е лека и хранителна. Осигурете и добър дренаж на дъното на съда за оттичане на излишната вода. Пресажда се всяка година.
Тори се веднъж на две - три седмици с тор за листно декоративни цветя.

Размножаване: Чрез семена през пролетта. Семената покълват лесно и бързо. Младите растения се развиват за няколко месеца и заприличват на възрастни растения. Листата придобиват характерната за Ятрофата форма през втората година, когато растението започва да цъфти.

Съвет на градинаря: Не допускайте температурата в помещението, където зимува Ятрофата да падат под 12-15 градуса. Пресаждайте всяка година, тъй като кореновата система на Ятрофата израства много бързо и запълва съда.
Както и останалите представители на сем. Млечкови, така и Ятрофата съдържа отровни сокове. След пресаждане, подрязване или друга манипулация по растението, задължително мийте ръцете си. Най-добре е да ползвате ръкавици.

Статията е прегледана 13773 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 dimkaa69 (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 февруари 2012 в 22:03

От къде мога да си купя това цвете!

#2 Топалова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 октомври 2017 в 11:41

Аз продавам 42 лева броя

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook