Галерия
Якобиния (Юстиция) (Jacobinia (Justicia) carnea)

Якобиния (Юстиция) (Jacobinia (Justicia) carnea)

Семейство Страшникови (Acanthaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 01 март 2011 г.

Якобиния или известна като Юстиция, произхожда от Южна Америка (Бразилия). На височина растението достига до 1,50 м. Листата са овални и мъхести. Цъфти в края на лятото с розови цветове, но се срещат и сортове с бели и жълти цветове.

Място: Якобинията предпочита директните слънчеви лъчи. През най-горещото време може да и осигурите шарена сянка, за да не прегорят листата от силното обедно слънце. Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 25 градуса, а през зимата – не по-ниска от 15 градуса.

Грижи: Якобинията обича високата въздушна влажност. Въпреки това не е добра идея да пулверизирате листата. За да осигурите постоянно висока влажност, особено през горещите летни дни, поставете саксията на Якобинията върху съд с вода. По този начин постоянно изпаряващата се вода ще поддържа необходимата за растението висока въздушна влажност. Поливането през лятото е обилно, докато през зимата се полива умерено до толкова, че почвата да се поддържа постоянно влажна.
Подходящ за отглеждане почвен субстрат е съставен от равни части листовка, чимовка, добре угнил оборски тор и пясък. При всички случаи субстрата трябва да бъде водопропусклив, като същевременно следва да се направи и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.
Тори се на всеки две седмици с тор за листно декоративни растения.

Размножаване: Чрез издънки или резници през пролетта. Вкоренява се в пясък при температура около 20 градуса за около 3 седмици.

Съвет на градинаря: Оформяйте растението от най-ранна възраст. В родината си Якобинията (Юстиция) достига до 2 м височина и настрани се разпростира до 1 м. Като допълнение на всичко това, цветове се образуват само на едногодишни клонки. Подрязването се прави през пролетта, като растението бързи се съвзема, отрупва се с нови клонки, по които от своя страна се появяват цветовете.

Статията е прегледана 15223 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Petrova (Регистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2011 в 17:25

Аз имам от това цвете, обаче цъфти към м.юли и освен това го подкастрям рано напролет. Мисля, че не обича целодневно да го грее слънце.

#2 Бабена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 март 2011 в 17:07

Имам от това цвете от няколко години,много издръжливо на ниски температури,подкастрям го слет всяко прецъвтяване и то отново и отново цъфти.Непретенциозно ,но много красиво.Моето цъфти в розово ,ако някой има-бяло,или в друг цвят мога да направя замяна

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook