Табернемонтана (Tabernaemontana)

Табернемонтана (Tabernaemontana)

Семейство Олеандрови (Apocynaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 март 2011 г.

Растенията от рода Табернемонтана (Tabernaemontana) или Ерватамия (Ervatamia) се отнасят към семейство Зимзеленови (Apocynaceae) и са вечнозелени дръвчета или листопадни храсти – тропически растения, които в природата се срещат в Южна Америка, Африка, на о.Мадагаскар, в Австралия, Индия и Сингапур. Табернемонтана е получила името си от немския ботаник и физик от 16 век от Хайделберг. Тя има красиви тъмно-зелени бляскави листа и млечно-бели обикновени или кичести ароматни цветове. Ароматът на цветовете е много устойчив, напомня аромата на жасмина и се засилва през нощта.
Кората на това растение се използва като народно средство при треска, за сваляне на температура, а сокът - като средство за обработване на рани.

Най-често като стайни цветя се среща T. divaricata и кичестата й форма. Размерът на цвета е около 4 см в диаметър. Цветовете са много ароматни. Също така има и пъстролистни форми на табернемонтана.
   • T. elegans – малко по-малък по размери вид, в природата е с около 3-5 м височина. Тя е по-малко ароматна, но е по-непретенциозна за отглеждане. За разлика от T. divaricata това растение е по-устойчиво към пряка слънчева светлина и застудяване.
   • T. holstii е доста рядко срещано растение. Това е храст с височина до 1.5 м с едри тъмно-зелени листа, цветовете са със странна форма, с дълги и вълнообразни листенца, с диаметър около 10 см. Ароматът им е много силен, отровно сладък и се усеща на голямо разстояние.
   • T. sananho – това е рядък тропичен вид на табернемонтана с ароматни цветове и ядливи плодове. Листата на това растение могат да достигат до 30 см дължина. В Южна Америка различните части на това растение се използват в народната медицина.

Място: Табернемонтана е издръжливо и непретенциозно растение и при добро отглеждане може да цъфти през цялата година. За да цъфти обилно са му необходимо много светло място с около 3-4 часа пряко слънце сутрин или в края на деня. По време на формиране на цветните пъпки не се препоръчва да се мести или да се върти растението.
Като всички растения от сем. Кутрови табернемонтана е топлолюбиво растение, оптималната температура за нея е 18-20 градуса. Не понася студа, но за кратко може да понесе понижаване на темп. до +2 градуса. През лятото може да се изнася на открито, но да се пази от течение. През зимата е необходимо допълнително осветление и редовно пръскане на листата, но не и на цветовете! Другият вариант – понижение на темп. до 10-14 градуса и намалено поливане. Такъв период на почивка ще даде на табернемонтана възможност да преживее късите зимни дни.

Поливане: По време на активен растеж се полива обилно след изсъхването на горния слой на субстрата. За предпочитане водата за поливане се омекотява. Необходим е добър дренаж. Преполиването води до окапване на листата.

Почва: Табернемонтана расте много бързо, тя има мощна, разклонена коренова система. Понякога се налага няколко пъти годишно младите растения да се пресаждат в по-голям съд. Субстратът за засаждане е смес на градинска почва, торф, едър пясък или перлит в равни части. Табернемонтана предпочита слабо кисели почви.

Торене: В периода от март до август на всеки две седмици растението се подхранва с тор за цъфтящи с високо съдържание на фосфор и калий.

Размножаване: Размножава се със семена или с върхови или полувдървени стъблени резници с 2-3 междувъзлия. Резниците могат да се вкореняват във вода или в почва.
При засяването на семена важно е почвата да не е прекалено влажна, защото има опасност от гъбични инфекции. Няма нужда семената да се накисват предварително. Семената поникват за 4-14 дена и се пикират след като имат 2-3 двойки истински листенца.
Резниците за вкореняване с дължина 8 - 10 см се режат малко под ъгъл, млечният сок се измива с топла вода. За да се ускори вкореняването резниците се слагат в разтвор на хормонален стимулатор за едно денонощие. Резниците се поставят или в съд с вода, към която се добавя малко въглен като антисептик, или в специален субстрат – смес от речен пясък, торф и мъх-сфагнум. Всичко това се слага в найлонов плик и се оставя на топло, при температура не по-ниска от 22 градуса. Корените се появяват след 2-6 седмици, а вкоренените резници се засаждат поотделно в хранителен субстрат.

Проблеми: Цветовете бързо увяхват и падат – недостиг на светлина. Понякога младото растение има прекалено много пъпки, част от които не може да изхрани.
   • Светли образувания на долната страна на листата – това не е заболяване, въпреки че често се смята за такова. В листата на растението има жилки, които съдържат млечен сок, който от време на време излиза на повърхността на листата и там засъхва.
   • Пожълтяване на листата – табернемонтана често боледува от хлороза. Трябва да се ползва само слабокисел субстрат и растението да се обработва с листна тор с микроелементи.
   • Надупчени листа – при преполиване или висока въздушна влажност близка към 100%, например при вкореняване на резник в мини-оранжерия на листата могат да се появят дупчици с различна форма, както по краищата така и в центъра.

Вредители: Табернемонтана е устойчива към вредители, но в условия на стайно отглеждане може да страда от акари, особено ако има недостиг на влажност или температурата е прекалено висока.
Други вредители по това растение са щитовидни въшки, също така памуклийки и листни въшки.

Статията е прегледана 9590 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 05 март 2011 в 12:02

Благодаря на Linda за този материал!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook