Ховея (Howea belmoreana)

Ховея (Howea belmoreana)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 декември 2011 г.

Тази популярна за стайно отглеждане палма произхожда от о-в Лорд Хов, от където идва и името и. На височина при отглеждане в стая достига до 2 метра. Сравнително лесна за отглеждане палма – непретенциозна и издръжлива на грешките на начинаещите. Листата са издължени във всички посоки от сърцевината на растението. Родър е представен от два вида - Xовея Белмор (Howea belmoreana) и Xовея Форстер (Howea forsteriana).

Място: Ховеята предпочита добре осветените места. Понася и директно слънце, и пълна сянка. За да отгледате здрава Ховея, осигурете светла, но не огряно от директните слънчеви лъчи място. Пряко слънце може да си позволите през зимните месеци. През август задължително осигурете защита от слънчевите лъчи. Прясно закупено растение НЕ излагайте веднага на пряко слънце, тъй като листата могат да изгорят.
Привиквайте растението постепенно. Също така добра идея е да изнесете през лятото растението на балкона или в градината. Палмата обича свежия въздух, но не и въздушните течения. Затова и осигурете завет.
Оптималните температури за отглеждане на Ховея да 20-25 градуса през лятото и 18-20 градуса през зимата.

Грижи: Палмата Ховея не е претенциозна по отношение на въздушната влажност. За добър декоративен вид на растението, пулверизирайте през горещите летни дни. През зимата не се овлажнява допълнително. Също така периодично избърсвайте листата от домашния прах с влажна кърпа. Поливането през лятото следва да е обилно, докато през зимата пестеливо. Не допускайте пълно изсъхване на почвата нито през зимата, нито през лятото. Задължително осигурете добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.
Най-добрият за отглеждане на Ховея почвен субстрат се състои от чимовка, листовка и торф. Почвата е въздухо- и водо-пропусклива. Тори се целогодишно – през летните месеци по два пъти месечно, докато през зимата веднъж месечно.

Размножаване: Само чрез семена през февруари - март. Семената покълват за няколко месеца. Засажда се в индивидуална саксия когато се развие първия лист.

Съвет на градинаря: Пресаждайте на всеки две години младите растение в саксия с два номера по-голяма. Старите растения можете да пресаждате и по-рядко, но обновявайте горния почвен слой.
Палмата Ховея не понася твърда вода!

Статията е прегледана 14625 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Лена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2011 в 18:11

Това на снимката прилича на палма Хамедорея. Каква е разликата между тях и най-вече в отглеждането. И това всъщност палми ли са наистина или са кръстени така, защото приличат на палми?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 март 2011 в 19:08

И двата вида палми се гледат по сходен начин. Както е написано и в двете статии (Палма Хамедорея - ТУК), това са доста устойчиви растения. Аз отглеждам палма Хамедорея и твърдо потвърждавам - издържливи добичета са.

#3 LL (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 май 2011 в 02:08

Ховея ( Кенция ) е по-изправена,не прилича на Хамедорея. Повече си приличат с Ареката, но Ареката има жълти и зелени стебла, докато при Ховея са само зелени.
Това на снимката по начина, по който жълтее може да е Арека. Виждал съм на много сайтове от мързел да слагат еднакви снимки за двата вида палми.

#4 zlatniq (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 април 2012 в 16:43

И аз мисля, че на снимката растението е Арека. Моята Ховея е с друга структура на листата.Все пак фокусът не е много добър и може да греша.

#5 dancheto (Регистриран потребител)

Публикуван на 28 ноември 2012 в 16:43

Howea belmoreana поне в нета е точно тази която е на статията, докато Howea forsteriana, сигурно е тази която ние имаме и се продава по-масово по цветарските магазини. Досега съм уморила 3бр от Howea forsteriana и не мога да разбера къде бъркам. Листото започва да съхне от края и постепенно изсъхва цялото до края на дръжката към стеблото. Сега реанимирам едната, а имам още една която все още е добре, е...с леко изсъхнали връхчета, но още се държи. Ако някой знае от къде може да се закупи на поносима цена ховея, да ми пише на лични. Много ми харесва тази палма.

#6 aleyna (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 декември 2012 в 11:42

Здравейте! Аз как мога да си купя семена и на каква цена са?

#7 Kalata (Регистриран потребител)

Публикуван на 24 април 2015 в 17:43

Палмата съхне защото има проблем с почвата ви. АКо искате съвет, моля потърсете ме, Палмите са чувствителни растения, не напразно са принцесите на растителноста. Семена за около 100 вида палми може да намерите тук
http://bulgaria-gardens.com/
Поздрави

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook