Галерия
Колерия (Kohleria)

Колерия (Kohleria)

Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 14 март 2011 г.

Колерията произхожда от влажните тропически гори на Колумбия. Родът е представен от 10 вида. На височина това стайно цвете достига до 40-50 см., а настрани се разпростира до 30 см. Цъфти през цялата година с червени, розови, розово–червени или жълто-оранжеви цветове. Колерията е сравнително непретенциозна и лесна за отглеждане от неопитни цветари.
Популярни отглеждани видове са: Kohleria eriantha, Kohleria digitaliflora, Kohleria amabilis, Kohleria “Empress”, Kohleria “Strawberry Fields”.

Място: Колерията не понася директните слънчеви лъчи. Затова и осигурете светло, но защитено от директните слънчеви място. Източният прозорец е идеалното място за Колерията.
Най-подходящата за отглеждане на Колерия температура е около умерените 20-25 градуса. През зимата не допускайте температури под 12-15 градуса.

Грижи: Колерията предпочита високата въздушна влажност. Въпреки това не е добра идея да и пулверизирате мъхестите и листа. Поставете саксията над съд с мода, но тача, че дъното да е над водата. По този начин изпаряващата се от съда вода ще осигури оптималната за Колерията въздушна влажност.
Поливането през лятото е обилно, докато през зимата пестеливо. Почвата не бива да изсъхва напълно. Осигурете добър дренаж и водопропусклив почвен субстрат за оттичане на излишната вода. Подгизването на почвата е пагубно за Колерията.
Подходящ за отглеждане на това растение почвен субстрат е съставен от листовка, чимовка, добре угнил оборски тор и пясък в равни пропорции. Тори се на всеки две седмици с тор за цъфтящи растения. През зимата можете да разредите торенето, но не то спирайте, тъй като Колерията цъфти целогодишно.

Размножаване: Чрез връхни резници или издънки през юни – юли. Вкореняването става сравнително лесно в пясък или перлит при температура около 18 – 20 градуса.

Съвет на градинаря: Листата на Колерията не бива да се мокрят! Пресаждайте растението ежегодно през пролетта. Не робувайте на влажността – Колерията безпроблемно се адаптира към въздушната влажност у нас. През лятото може да я изнесете на балкона на шарена сянка.

Статията е прегледана 13510 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Юлия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2011 в 13:10

При мен не вирее - не знам защо.Много я харесвам и няколко пъти я 'захващах',но след известно време загива.Вече се отказах.

#2 Михайлова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 април 2011 в 15:29

Отглеждам я от три години. До момента не съм я присаждала , но е на остъклен източен балкон целогодишно и цъфти.В момента има и нови издънки и ще я присадя в по-голяма саксия .

#3 Koceto (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 31 август 2016 в 02:55

Ами ако е на южен остъклен прозорец, но далеч от слънцето ще вирее ли?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook