Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Пахистахис (Pachystachys)

Пахистахис (Pachystachys)

Семейство Акантови (Acanthaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 19 март 2011 г.

Това много интересно растение произхожда от Перу. Подходящ за стайно отглеждане вид е Pachystachys lutea. На височина достига до 38-45 см, а настрани расте до 30-40 см. Листата на Пахистахиса са овални, тъмно зелени и срещуположно наредени. Цъфти от средата на пролетта до късна есен с жълти цветове.

Място: Пахистахиса обича светлината, но не и директните слънчеви лъчи. Особено през горещите летни дни му осигурете шарена сянка.
Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 20 – 25 градуса, през зимата – не по-ниска от 15 градуса.
Пахистахиса не обича въздушните течения. Осигурете му завет в дома или в градината.

Грижи: Умерената въздушна влажност е най-добра за да имате красиво и здраво растение. През лятото поливайте умерено и редовно, докато през зимата намалете поливането до толкова, че почвата да остава съвсем леко влажна. Пахистахиса е чувствителен както на преполиване, така и на засушаване. Това е най-тънкия момент при отглеждането му.
По отношение на въздушната влажност, Пахистахиса не е придирчив. Все пак е добра идея през горещите и сухи летни дни да поставите саксията с растението върху съд с вода, повдигната на камъчета. По този начин изпаряващата се вода ще осигури оптималната въздушна влажност.
Подходящ почвен субстрат е водопропусклив и лек, съставен от градинска пръст и едрозърнест пясък. Осигурете и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.
По времето на активния сезон, торете с тор за листно-декоративни растения на всеки две седмици.

Размножаване: Чрез разделяне на растението или чрез резници през пролетта и лятото. При размножаване чрез резници,, отрежете 10-15см. Заедно с цвета и потопете във вода. С изсъхването на цвета се появяват коренчетата.
При пресаждане на растението, което е добре да се прави на всеки 2 години, бъдете внимателни с централния корен. Най-добре е да го оставите с почвата около него без да разбутвате.

Съвет на градинаря: Подновявайте растението на всеки 3-4 години. С времето стеблото му се източва и вдървява, листата се разреждат и Пахистахиса губи значително от естетическия си вид. Също така го подрязвайте всяка пролет за да имате едно компактно растение.

Статията е прегледана 16940 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 ninablu (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 февруари 2012 в 20:43

Защо листата му в момента са леко завити?Може ли някой да ми каже?

#2 krlazarowa (Регистриран потребител)

Публикуван на 05 април 2012 в 14:14

Моля, помогнете на моя пахистахис!Цяла зима се развиваше добре за зимни условия,хо в края на зимата забелязах,че листата са станали твърди и чупливи като пергаментова хартия,а новите листа са жълти,като лимон и не са добре развити.Към средата на март го подрязах,но нищо не става.Какво да правя?В службата ми вече е цъфнал!

#3 Iveto13 (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 февруари 2013 в 18:49

А моят в момента няма листа. Дали ще се събуди...

#4 иванов (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 април 2014 в 08:38

можели някои да каже колко трябва да бьде подрязвано

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook