Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Хипоестес (Hypoestes)

Хипоестес (Hypoestes)

Семейство Акантови (Acanthaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 март 2011 г.

Това не много популярно, но за сметка на това много интересно растение произхожда от о-в Мадагаскар. В родината си представлява висок до 1 метър вечнозелен храст, но в стайни условия на височина достига до около 40-50 см, а настрани израства до 30-40 см. Цъфти в средата на лятото с дребни розови цветчета, които не са с особена декоративна стойност. Красотата на това цвете всъщност е в пъстрите листа. Има сортове със зелени листа на розови точици, както и такива с розови листа на зелени точици.

Място: Хипоестеса предпочита светло, но не и огряно от директните слънчеви лъчи място. През зимата, когато слънцето е по-слабо, можете да поставите на източен или западен прозорец. Температурата следва да бъде умерена – през лятото около 20-25 градуса, а през зимата не по-ниска от 15-16 градуса. През лятото можете да изнесете в градината или на балкона, но на шарена сянка. Внесете през първата половина на септември – Хипоестеса е много чувствителен на ниски температури и сух въздух.

Грижи: Хипоестеса обича високата въздушна влажност, но не понася директно пулверизиране на листата. Затова добра идея за повишаване на въздушната влажност, особено през горещите и сухи летни дни, е да поставите саксията над съд с вода, повдигната на камъчета. По този начин изпаряващата се вода ще осигури на цветето така необходимата оптимална влажност.
Поливането на Хипоестеса е умерено, като почвата винаги трябва да бъде влажна. Подходящ за да отгледате едно красиво и здраво растение почвен субстрат е съставен от равни части листовка, чимовка и пясък. Състава на почвата говори за необходимата добра водопропускливост. Осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода в подложката.
Тори се през топлите месеци на всеки две седмици с тор за листно – декоративни цветя.

Размножаване: Най-лесно чрез резници през пролетта. Вкореняването е лесно в пясък или перлит при температура около 20 градуса. Друг лесен начин за размножаване е чрез семена. Семената се сеят много плитко, покрити с малко почва или пясък. За да осигурите оптимална влажност, покрийте съда с прозрачен материал – домакинско фолио.

Съвет на градинаря: Отстранявайте цветовете – декоративният ефект на това растение е в листата, а не в цветовете. Ако не премахвате цветовете, силата на растението отива в цъфтежа, а стеблата стават издължени, а листата - дребни.
Подрязвайте редовно растението, за да го оформите и направите по-кичесто.

Статията е прегледана 11226 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook