Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Марсилея (видове)

Марсилея (видове)

Семейство Марсилееви (Marsileaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 29 март 2011 г.

Растенията от този род са от най-обичайните водни папрати, много широко разпространени в топлите райони на целия свят. Като цяло родът е представен най-добре в северното полукълбо, но също и в тропическа Африка и Австралия.В рода има около 60 съвременни вида и 10 изкопаеми. Ето някои от тях:

Marsilea crenata
Marsilea crenata

Тази папрат е родом от Индонезия и Филипините.
Тя понякога покрива изцяло дъната на водоемите.
Този вид неотдавна е внесен и се разпространява в европейските ботанически градини.
Растението сравнително бързо се развива под вода. Стеблата му са хоризонтални, силно разклонени, много гъсто покрити с листа.
Характерни особености за вида са малките размери (дръжките на листата не достигат и 30 мм) и недоразвитата листна пластинка, състояща се, като правило, само от едно листче.
Отглежда се като аквариумно декоративно растение.


Marsilea drummondii
Marsilea drummondii

Тази папрат е разпространена в Централна и Южна Австралия.
Тя образува големи гъсти храсталаци. Коренището е силно разклонено. Всяко от четирите листчета от външната страна е повече или по-малко назъбено, с вълнисто извит край. Листчетата са дълги до 20 мм и широки от външната страна до 16 мм. Те са тъмно или светло зелени, горната им страна е по-тъмна от долната (понякога долната страна е сребристо-бяла). Плаващите листа могат да бъдат отгоре кафяви или пурпурно-червени. Кафявите спорокарпии достигат дължина 1,5 см, а крачетата им са дълги до 3 см, овални, с няколко малки зъбчета на края.
Marsilea drummondii е популярно аквариумно декоративно растение.


Marsilea aegyptiaca
Marsilea aegyptiaca

Тази папрат се среща във водоеми в Африка, Азия - Индия и Южна Европа – по места с временно овлажняване.
Растението е високо 5 – 10 см. Листата са тесни, обратно-овални, с извит край. Дръжките им са покрити с власинки. Спорокарпиите са четириъгълни, с бразда по долната страна и по крачето. Крачетата на спорокарпиите са – 2 – 3 пъти по-дълги от самите спорокарпии.


Marsilea minuta
Marsilea minuta

Тази папрат е една от най-обичайните папрати за Индия. Тя се среща по бреговете на водоемите, особено след дъждовните периоди. В гладни неплодородни години местното население събира стеблата и листата и ги използва за храна – те съдържат скорбяла.
По коренището се образуват грудковидни израстъци, покрити с малки листенца. Те съдържат запасни хранителни вещества. Тези “грудки” дават начало на нови коренища, винаги с дълги междувъзлия.
При Marsilea minuta, както и при други, предимно водни марсилеи, образуването на спорокарпии започва веднага след завършването на тяхната водна вегетативна фаза, като периодът на спорообразуване е много кратък.
При някои екземпляри на Marsilea minuta в сорусите изобщо няма мегаспорангии.


Marsilea mucronata
Marsilea mucronata

Тази папрат е разпространена в Централна и Южна Европа, в Кавказ, в делтата на Волга и долното Поволжие, в Средна Азия, в Северен Иран, Индия, Япония, в Северна Африка.

Статията е прегледана 8102 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook