Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Пилулария (Pilularia)

Пилулария (Pilularia)

Семейство Марсилееви (Marsileaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 30 март 2011 г.

Този род е значително по-добре представен в днешно време, в сравнение с третия род Regnellidium.
Към рода спадат 6 вида, разпространени в Европа, Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Хоризонталните стебла, както и при марсилеите, носят на горния си край листа, а на долния – корени.
За разлика от останалите родове, листата на пилулариите са линейни, почти шиловидни. Краищата на младите листа са охлювообразно завити.

В основата на листата се образуват малки спорокарпии – по 1 на всеки лист. Строежът на спорокарпиите на пилулариите е почти същият, както на марсилеите, но са още по-редуцирани. Обикновено се образуват 2 – 4 соруса. Спорангиите във всеки сорус са по-малко, отколкото при марсилеите, при дребния средиземноморски вид Pilularia minuta в сорусите се развиват всичко по 2 микроспорангия и по 1 мегаспорангий.


Pilularia americana
Pilularia americana Тази папрат е разпространена от щата Арканзас (САЩ) на юг до Чили. Расте основно в блата, за разлика от другия американски вид Pilularia mandonii, която расте на влажните участъци на склоновете на боливийските Анди – на височина почти 5000 м.
Микроспорангиите и имат рудиментарно косо пръстеновидно отворче. Спорокарпиите се разтварят с 2 – 4 “крилца”, в зависимост от броя на сорусите. В мегаспорангиите се развива само по една мегаспора, в микроспорангиите – най-много 64. Женският гаметофит се състои от повече клетки, от колкото при марсилеите. Неговите архегонии имат по-дълги шийки.


Pilularia minuta

Тази малка папрат се среща край Средиземно море – на островите Сардиния и Сицилия, в Алжир, Мароко. Обикновено расте в блата. Стеблото е дълго 15 – 16 см, с много къси междувъзлия.
От този вид съществуват водна и наземна форма.
Водната форма образува меки листа, дълги 4 – 6 см.
Наземната форма има по-къси листа – до 1,5 см.
В сорусите на Pilularia minuta се развиват всичко по 2 микроспорангия и по 1 мегаспорангий.


Pilularia globulifera
Pilularia globulifera Тази папрат е разпространена в Европа – предимно в блатата. Растението се развива добре и в относително хладна вода, и при температура, по-висока от 25 градуса. Най-добро развитие се наблюдава при тинесто-глинест пясък и мека вода.
Различават се две екологически форми: полу-водна и наземна. Полу-водната форма има дълги стебла (до 1 м) и листа (до 30 см). Листата са разположени на гъсто по стеблото – с промеждутъци – 5 – 40 мм. Тази форма расте както полу-потънала във водата, така и съвсем под вода. Размножава се вегетативно чрез разклоняване на коренищата. Наземната форма развива къси (до 10 см) стебла със съвсем къси междувъзлия. Листата са меки, линейни, леко заострени на краищата, светло зелени. Те са дълги до 1 – 7 см. Наземната форма образува малки сферични спорокарпии.

Статията е прегледана 6497 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook